Kuinka suuri uhka synteettiset virukset ovat? Suomalaisprofessori kommentoi tutkijoiden varoituksia pandemiasta: "Pitää varautua"

Tutkimus varoittaa synteettisen viruksen aiheuttamasta pandemiasta – suomalaisprofessori kertoo, mistä on kyse 4:53
Tulisiko maskien ja suojavarusteiden kuulua kotivarustukseen? Onko synteettiset pandemiat uhka? Professori Sami Nikkari kertoo videolla.

Stanfordin yliopiston professorit Stephen Lubyn ja tutkija Abraar Karan varoittavat tutkimuksessaan synteettisen pandemian mahdollisuudesta ja biologisen sodankäynnin riskeistä. Synteettinen pandemia syntyisi, jos ihmisen laboratoriossa muokkaama tappava virus tai bakteeri pääsisi leviämään väestöön vahingossa tai tarkoituksella.

Tutkijoiden mukaan pandemia voisi olla selvästi pahempi kuin parhaillaan käsillä oleva koronaviruspandemia. Professori ja lääketieteellisen mikrobiologian asiantuntija Simo Nikkari kertoo MTV Uutisten haastattelussa, miten synteettiseen pandemian vaaraan tulisi suhtautua.

– Tämä ei ole sikäli mikään uusi asia ja synteettiseen biologiaan on varauduttu jo useiden vuosien ajan. Suomen kohdalla olemme varautuneet hyvin ja meillä on hyvä viranomaisyhteistyö. Terveydenhuollon viranomaiset eivät yksin varaudu pandemian uhkiin, vaan maat tekevät moninaista yhteistyötä, Nikkari avaa.

– Biologisten aseiden käyttö on kielletty kansainvälisin sopimuksin. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uhkaan pitäisi varautua. Ja siihen ollaan varauduttu aivan samalla tavalla kuin kemiallisen aseen aiheuttamaan uhkaan, Nikkari kuitenkin toteaa 

Synteettisistä viruksista on myös hyötyä

Nikkari haluaa muistuttaa, että synteettisesti luotuja viruksia käytetään myös hyviin tarkoituksiin.

– Esimerkiksi insuliinituotanto tehdään mikrobien avulla, mutta kyllä niissäkin piilee kaksikäytön uhka, Nikkari kertoo.

Kaksikäyttöinen tarkoittaa tuotetta, tietoa ja teknologiaa, joilla on sekä hyvä ja laillinen käyttötarkoitus että mahdollisuus vaarallisiin sovelluksiin pahantahtoisissa käsissä, kertoo THL nettisivuillaan.

Virusten ja bakteerien leviämistä ehkäistään monin keinoin.

– Esimerkiksi isorokkovirusta säilytetään vain kahdessa laboratoriossa maailmalla, toinen on Yhdysvalloissa ja toinen Venäjällä, Nikkari kertoo.

Koronavirustaudista on myös liikkunut epäilyjä, jossa Covid-19-virus olisi lähtöisin kiinalaisesta laboratoriosta Wuhanissa. Teoriaa on nostattanut kiinalaisten viranomaisten vastentahtoisuus päästää WHO:n tutkijoita tutkimaan asiaa. Nikkari kertoo oman näkemyksensä asiaan.

– Kyllä yleinen ymmärrys on se, että virus on peräisin luonnosta. Täysin kokonaan ei voida poissulkea mahdollisuutta, että virus olisi karannut laboratoriosta. Tässä tarvitaan avoimuutta, jota peräänkuuluttaa myös maailman terveysjärjestö WHO, Nikkari jatkaa.

Katso Simo Nikkarin haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat