Tutkijat vahvistavat: Töitä kannattaisi tehdä vain 4 päivää viikossa tai 6 tuntia päivässä

Kolmen päivän viikonloppu joka viikko kuulostaisi hyvältä, vai mitä? Tämä käytäntö todella kannattaisi, sillä tutkimusten mukaan lyhennettyä työviikkoa tekevät ovat keskivertotyöntekijöitä tuottavampia, terveempiä ja onnellisempia.

Lyhennetyn työviikon lisäksi tutkimukset puhuvat myös lyhyemmän työpäivän puolesta. Useiden työn tuottavuuteen keskittyneiden psykologisten tutkimusten mukaan ihmiset pystyvät työskentelemään tehokkaasti ainoastaan neljä tai viisi tuntia päivässä. Tämän jälkeen työntekijöiden suorituskyky pysähtyy ja kääntyy jopa laskuun.

Ruotsalaisen psykologi  K. Anders Ericssonin mukaan ihmisten pakottaminen työskentelemään kauemmin kuin he siihen luonnollisesti pystyvät, voi ajaa työntekijät huonojen tapojen pariin. Ja mikä vielä pahempaa, nämä huonot tavat voivat estää työntekijöitä toimimasta tehokkaasti myös silloin, kun heidän pitäisi kaiken järjen mukaan olla tehokkaimmillaan.

Melbournen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että yli 40-vuotiaiden työntekijöiden kognitiivinen suorituskyky laski, kun viikoittainen työtuntimäärä nousi yli 25 tuntiin viikossa. Tämän tuntimäärän ylityttyä koehenkilöiden suorituskyky laski ja he kokivat väsymystä ja stressiä.

Voi parantaa myös yrityksen tulosta

Kun työntekijä on tehokas ja hyvällä mielellä, sillä on lukuisia positiivisia seurauksia niin yrityksen kuin työntekijänkin kannalta. Teknologiayritys Treehousen toimitusjohtaja Ryan Carson kertoo, että yrityksen siirryttyä 32 työtuntiin viikossa, hän on huomannut työntekijöidensä olevan huomattavasti aiempaa onnellisempia ja tuottavampia. Tämä on heijastunut positiivisesti myös yrityksen tulokseen.

Tuottavuuden laskun lisäksi lyhyemmät työpäivät tai työviikot takaisivat sen, että myös työn jälki on hyvää. Pitkien työpäivien on nimittäin havaittu lisäävän virheiden määrää. Eräässä tutkimuksessa, jossa seurattiin hoitajien pitkien työpäivien ja virheiden välistä yhteyttä, tutkijat havaitsivat haittavaikutusten ja virheiden määrän kasvaneen huomattavasti viikoittaisten työntuntien ylitettyä 40 tunnin. Tämä on tärkeä huomio etenkin aloilla, joissa virheet voivat maksaa ihmishenkiä.

Työhön vaikuttavien tekijöiden lisäksi ylityöllistäminen vaikuttaa negatiivisesti myös työntekijän terveyteen. Japanilaisia keskisuurten ja suurten yritysten työntekijöitä seuranneessa tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että pitkät työpäivät ja lyhyeksi jääneet yöunet ovat yhdistelmä, joka kasvattaa masennusriskiä peräti 97 prosenttia verrattuna niihin, jotka työskentelevät kuudesta kahdeksaan tuntia päivässä.

Kaikkien näiden tutkimusten perusteella voidaankin tulla siihen tulokseen, että työntekijöiden terveys, onnellisuus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi voisivat parantua lyhyemmän työviikon ansiosta.

Video: Joskus olo voi tuntua töissä tältä.  


Lähde: TheHeartSoul 

Lue myös:

    Uusimmat