Tutkijat toivat nykypäivään 4500 vuotta sitten eläneen koiran: Ei liene vaikea arvata, mitä tuli tulokseksi

Tutkijat ovat luoneet mallin Skotlannin alueella 4500 vuotta sitten eläneen koiran päästä 0:39

Tutkijat ovat luoneet hämmästyttävän todentuntuisen mallin nykyisen Skotlannin alueella 4 500 vuotta sitten eläneen koiran päästä.

Historic Environment Scotlandin (HES) toimeksiantamassa tehtävässä käytettiin Orkneystä löydetyn neoliittisen ajan koiran pääkalloa. Pääkallo oli löytynyt 5000 vuotta vanhasta hautauspaikasta, josta on löydetty myös ihmisten luita. 

– Koirilla oli selvästi tärkeä merkitys 4500 vuotta sitten eläneille ihmisille, toteaa HESin tutkija Steve Farrar.

Koiran pääkallosta luotiin jäljennös 3D-printtauksella. Tämän jälkeen taiteilijat pääsivät lisäämään paakalloon lihakset, ihon ja karvoituksen. Yleensä vastaavaa menetelmää on käytetty ihmiskasvojen mallintamiseen.

Susihan siitä tuli

Yllätyksenä tuskin tulee, että tarkan mallinnuksen tulokseksi paljastui pitkälti suden näköinen eläin. Kyseinen yksilö oli ollut skotlanninpaimenkoiran kokoinen ja se muistuttaa piirteiltään läheisesti eurooppalaista harmaasutta. Neoliittisen ajan koira erosikin monin tavoin nykyisin elävistä lemmikkikoirista.

Livescience-sivustolla kerrotaan, että nykyään lemmikkikoirilla on yleensä susia ulkonevampi otsa. Niillä on myös lyhyempi kuono, minkä takia hampaat sijaitsevat suussa tiheämmin. Nykyisillä koirilla on yleensä myös pienemmät aivot, lyhyempi häntä ja kevyempi karvoitus kuin villeillä susilla.

Lue myös:

    Uusimmat