Mainos

Luurankolöytö paljastaa: 10 000 vuotta sitten britit olivat tummaihoisia – eurooppalaisten vaalea iho kehittyi paljon luultua myöhemmin

2:25

Englantilaisesta luolasta löydetyn 10 000 vuotta vanhan luurangon DNA-tutkimus on paljastanut, että vanhin tunnettu britti oli tummaihoinen ja sinisilmäinen.

Tutkijat kutsuvat luurankoa "Cheddarin mieheksi", koska hänen jäännöksensä löytyivät luolasta Cheddarin alueelta Lounais-Englannista vuonna 1903. Seutu on tunnettu myös Cheddar-juustosta.

DNA-tutkimukset paljastivat, että miehellä oli siniset silmät, tumma ja kiharainen tukka ja todennäköisesti hyvin tumma ihon pigmentti. Tutkijoiden mukaan löytö todistaa, että eurooppalaisten vaalea iho kehittyi huomattavasti myöhemmin kuin on uskottu.

"Cheddarin mies" saapui lähi-idästä

– Onneksi luolan kylmät olosuhteet ovat säilyttäneet DNA:n melko hyvin. Luurangosta saamamme geneettisen informaation avulla olemme voineet päätellä, että hän kuului väestöryhmään, joka muutti Eurooppaan ja myös Britanniaan luultavasti lähi-idästä, kertoo Britannian luonnonhistoriallisen museon paleontologi Tom Booth.

On ajateltu, että pohjoisen alueen muinaisille ihmisille olisi kehittynyt vaalea iho, koska se imee itseensä enemmän auringonvaloa, jota tarvitaan D-vitamiinin tuottamiseen.

– Väestöryhmälle, johon hän kuului, ei ollut kehittynyt geenejä, jotka yhdistetään vaaleaan ihopigmenttiin nykyisessä Euroopassa, arvioi Booth.

Kuoli väkivaltaisesti 20-vuotiaana

"Cheddarin miehen" geneettinen profiili on samanlainen kuin monien muiden mesoliittikauden yksilöiden, joiden jäänteitä on löydetty Espanjasta, Unkarista ja Luxemburgista ja joiden DNA on tutkittu.

Ihmisryhmä, jota nimitetään läntisiksi metsästäjä-keräilijöiksi, muutti Eurooppaan lähi-idästä viimeisen jääkauden jälkeen noin 12 000 vuotta sitten.

Ihmisiä on elänyt Britanniassa aika ajoin jo tuhansia vuosia aikaisemmin, mutta jääkaudet ovat ajaneet heidät pois.

Tutkijat ovat selvittäneet, että "Cheddarin miehellä" oli terveellinen ruokavalio, mutta hän kuoli 20-vuotiaana luultavasti väkivaltaisesti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja