Tutkijat tekivät merkittävän löydön: Uusi verikoe antaa toivoa kroonisista kivuista kärsiville

Moni fibromyalgiasta kärsivä ihminen saa aluksi väärän diagnoosin. Tutkijat ovat nyt selvittäneet, miten kroonisista kivuista kärsivä potilas saa oikean diagnoosin nopeammin ja välttää väärän lääkityksen, kertoo The Sun.

Fibromyalgia on yllättävä yleinen sairaus. Esimerkiksi Lady Gaga on puhunut julkisesti siitä, miten sairaus vaikuttaa hänen jokapäiväiseen elämäänsä. CNN mukaan laulajatar tuli julki sairautensa kanssa Netflixin Gaga: Five Foot Two -dokumentissa, jonka tarkoitus on lisätä tietoisuutta ikävästä sairaudesta.

Joka 20:s kärsii kroonisista kivuista

Fibromyalgia on krooninen tuki- ja liikuntaelinsairaus, joka aiheuttaa laajalle levinnyttä kipua. Kroonisten kipujen lisäksi potilaalla voi olla äärimmäistä väsymystä, unihäiriöitä, masennusta sekä päänsärkyä. Sairautta on todettu esiintyvän todennäköisemmin naisilla kuin miehillä.

Tällä hetkellä ei ole tarkkaa lukua siitä, kuinka moni ihminen todella kärsii fibromyalgiasta, sillä moni sairastaa sitä tietämättään. Moni ei myöskään hakeudu lääkärin vastaanotolle, vaikka krooniset kivut haittaisivatkin jokapäiväistä elämää. Uskotaan, että yksi 20:sta ihmisestä kärsii jollain asteella kroonisista kivuista.

Verikoe nopeuttaa diagnosointia

Nyt asiantuntijat ovat ottaneet tutkimuksissaan edistysaskeleen, ja fibromyalgia voidaan lähitulevaisuudessa todeta pelkän yksinkertaisen verikokeen avulla.

Löytö antaa toivoa kroonisista kivuista kärsiville, sillä verikokeen avulla sairauden diagnosointi on huomattavasti nopeampaa. Monissa tapauksissa fibromyalgiasta kärsivä joutuu kärvistelemään selittämättömien kipujen ja kroonisen väsymyksen kourissa pitkiäkin aikoja ennen kuin kipujen oikea syy löydetään ja voidaan diagnosoida.

Tähän asti ei ole ollut selkeää menetelmää, jolla fibromyalgia olisi voitu todentaa. Lääkärit ovat joutuneet tekemään diagnoosin vain potilaan muiden oireiden sekä kertoman perusteella.

– Löysimme selkeitä toistuvia aineenvaihduntamalleja kymmenien fibromyalgiapotilaiden veressä, päätutkija Kevin Hawkshaw avaa löydöstä The Sunille.

Monet syövät masennuslääkkeitä turhaan

Kuten kaikki krooniset sairaudet, myös fibromyalgia on parantumaton. Koska sairautta ei ole aiemmin pystytty selkeästi todentamaan, monelle fibromyalgiasta kärsivälle on aluksi määrätty masennuslääkkeitä tai voimakkaita ja riippuvuutta aiheuttavia kipulääkkeitä.

– Kun tarkastellaan kipuklinikoita, 40 prosenttia opioideja käyttävistä potilaista täyttää fibromyalgian oireet. Fibromyalgia useimmiten vain pahenee, eikä varmasti parane opioideilla.

– Useimmat lääkärit eivät enää nykyään kyseenalaista fibromyalgian olemassaoloa, vaikka toki joukossa on edelleen skeptikkojakin, Hackshaw jatkaa.

Tutkimustyö jatkuu edelleen

Tutkimukseen osallistui 50 fibromyalgiasta, 29 nivelreumasta, 19 osteoartriitista sekä 23 punahukasta kärsivää ihmistä. Tutkijat tutkivat jokaisen osallistujan verinäytteet mittaamalla molekyylien energiatasoja. He havaitsivat tutkimuksen aikana, että fibromyalgiaa sairastavien potilaiden veressä oli selkeitä kuvioita, jotka erottivat ne muista sairauksista.

Tutkijat analysoivat ensin verinäytteet osallistujilta, joiden sairaudesta he tiesivät, minkä jälkeen he tutkivat loput verinäytteet tietämättä, mikä veri kuului mihinkin sairauteen. Tutkimustuloksia pidetään merkittävinä.

– Jos voimme edistää sitä, että potilas saa nopeammin oikean diagnoosin, hoito on parempaa ja potilailla on todennäköisimmin paremmat tulevaisuudennäkymät sairauden suhteen, tutkija Luis Rodriguez-Saona pohtii.

Seuraavaksi tutkimus tullaan toteuttamaan isommalla otannalla. Tuloksia verrataan aiempiin tuloksiin ja selvitetään, ovatko tulokset samankaltaisia keskenään.

Lähde: The Sun, CNN 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat