Mainos

Tutkijat: Talous näkyi USA:n vaaleissa, ulkopolitiikka ei

Suomalaistutkijat muistuttavat, että Yhdysvaltain välivaalien tulos edustaa republikaanien maanvyörymävoitosta huolimatta melko normaalia amerikkalaista poliittista kulttuuria.

Voimakkaasti polarisoituneessa politiikassa sen paremmin republikaanit kuin demokraatitkaan eivät ole neljään vuosikymmeneen onnistuneet pitämään hallussaan senaattia, kongressia ja presidentin virkaa neljää vuotta kauempaa yhteen menoon.

- Talous oli keskeisin vaaliteema. Amerikkalaiset eivät niinkään äänestäneet republikaanien puolesta, vaan vallitsevaa tilannetta vastaan, kiteyttää akatemiatutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

Merkillepantavaa oli myös ulkopolitiikan vähäinen näkyminen kampanjassa.

- Maa käy tällä hetkellä kahta sotaa, mutta siitä huolimatta ulkopolitiikalla ei ollut mitään roolia. Ulkopolitiikassa korostui ehkä lähinnä ajattelu me vastaan muu maailma. Ja siihen muuhun maailmaan ovat kadonneet ne amerikkalaisten työpaikat, painotti puolestaan tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Edustajainhuone on vaaleissa menossa erittäin selvästi republikaaneille. Senaattiin taas jää niukka demokraattienemmistö.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.