Tutkijat selvittivät: Tämä suloinen keino lievittää vauvan kokemaa kipua – lähentää myös vanhemman ja lapsen suhdetta

Brittitutkimuksessa huomattiin, että kevyt hieronta vähentää vauvan aivojen aktiivisuutta alueella, joka on yhteydessä kivun kokemiseen, uutisoi BBC.

Oxfordin yliopiston sekä Liverpool John Mooren yliopiston yhteistutkimuksessa tarkasteltiin 32 vauvan aivojen aktiivisuutta, kun pienokaisilta otettiin verikoetta.

Puolta vauvoista hierottiin pehmeällä harjalla ennen verinäytteen ottamista. Kevyttä hierontaa saaneiden vauvojen aivoissa näkyi 40 prosenttia vähemmän kipuun liittyvää aktiivisuutta kuin vauvojen, jotka eivät hierontaa saaneet.

Oikea hierontatahti aktivoi ihon tuntohermoja

Tutkimuksen mukaan optimaalinen hieromisnopeus kivunlievitykseen oli suunnilleen 3 senttimetriä sekunnissa. Tutkimusta tehnyt professori kertoi, että vanhemmat omaksuvat tahdin vaistomaisesti. Tahti aktivoi vauvan ihon tuntohermoja, niin sanottuja C-taktiileja. CT-reseptorit ovat virittyneet reagoimaan kosketukseen, joka tuntuu kaikkein miellyttävimmältä.

Aikuisilla tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että ”C-taktiilien” aktivoituminen vähentää kivun tunnetta. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että sama näyttää pätevän myös pikkulapsiin.

Kosketus lähentää vanhempaa ja lasta

Saattaa myös olla, että ”C-taktiilit” ovat osallisena vanhemman ja vauvan välisen kiintymyssuhteen rakentumisessa. On arvioitu, että CT-reseptorien tarkoitus olisi kannustaa sosiaaliseen vuorovaikutukseen kosketuksen välityksellä.

Esimerkiksi kengurut kantavat vauvojaan pussissaan, minkä on arveltu lähentävän emoa ja poikasta sekä mahdollisesti lievittävän pienen kengurun kokemaa kipua.

Tutkijat huomauttavat, että aiemmat tutkimukset viittaavat kosketukseen vanhemman ja lapsen välisen suhteen luojana sekä stressin vähentäjänä.

Nyt julkaistusta tutkimuksesta saadut löydökset ihokosketuksesta kivunlievittäjänä on tarkoitus vahvistaa jatkotutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Current Biology -tiedelehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat