Vastasyntyneen kipua tutkittiin – tässä tulos: Syli ja sokeri auttavat pienokaista parhaiten

7:58

Sokeriliuos ja äidin syli lievittävät vastasyntyneen kipua parhaiten.

Video: Ihmiset huokailevat ja katsovat vihaisesti, jos vauva itkee bussissa – mistä apua asenteisiin? Tätä pohdittiin Huomenta Suomessa 2017.

Sokeriliuos ja äidin syli näyttäisivät olevan parhaita kivunlievityskeinoja vastasyntyneille, tuore tutkimus osoittaa.

Tulos on tervetullut, sillä vauvoille tehdään usein kivuliaita toimenpiteitä ensimmäisen elinvuoden aikana, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Näin kivunlievitystä tutkittiin

Tutkimuksen tavoite oli selvittää eri kivunlievityskeinojen keskinäinen paremmuus, ja tätä varten tutkijat jakoivat 80 tervettä vastasyntynyttä neljään eri ryhmään.

Yhdessä ryhmässä vauvat saivat suuhunsa sokeriliuosta kantapääpistoksen yhteydessä; toisessa sokeri annettiin vauvan ollessa äidin sylissä. Muissa ryhmissä vauvaa joko imetettiin pistoksen aikana tai hänelle annettiin äidinmaitoa pullosta.

Tutkijat tarkastelivat vauvojen kipureaktioita silmämääräisesti, mutta myös mittaamalla aivoreaktioita kivuliaan toimenpiteen aikana.

Suuhun annettu sokeriliuos tehokkain kivunlievittäjä

Mittausten perusteella suuhun annettu sokeriliuos oli tehokkain kivunlievittäjä yksistään tai äidin sylissä annettuna. Tällöin kantapääpistos ei aiheuttanut aktivaatiota vauvojen aivokuoressa.

Muut menetelmät eivät olleet yhtä tehokkaita. Ulkoisesti vauvat reagoivat kipuun vähiten ollessaan äitinsä sylissä joko sokeriliuosta saadessaan tai imetyksen aikana.

Italialaistutkijoiden tulokset ovat tervetullut varmistus sokeriliuoksen tehokkuudesta vauvojen kivunlievityksessä, mutta ne korostavat myös äidin sylin ja läheisyyden merkitystä kivuliaiden toimenpiteiden aikana.

Suomessakin käytetään usein sokeriliuosta

Suomessa vauvojen kivunlievitykseen käytetään usein sokeriliuosta, mutta etenkin keskosvauvat hyötyvät myös vanhempien käsikapalosta, joka on suomalaistutkimuksessa todettu yhtä tehokkaaksi kuin paljon käytetty glukoosiliuos. Keskosille ja pienille vauvoille sylihoito on turvallisin, sillä keskosvauvat eivät usein pysty nielemään kunnolla.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja