Tutkijat selvittivät pelin avulla: Tämän vuoksi naisilla on huonompi suuntavaisto kuin miehillä

25:27

Muistisairautta tutkivan tieteellisen kokeen seurauksena löytyi myös yllättävää tietoa suuntavaistosta ja navigoinnin taidoista.

Pääkuvan video

Suuntavaiston huonontuminen on yksi merkki muistisairaudesta. Mistä muusta sen tunnistaa?

Kattavan tutkimuksen mukaan miehet ovat naisia parempia navigoimaan, mutta miesten ei kannata olla tuloksista liian ylpeitä. University College Londonin tutkijat kertovat, että ero navigointitaidossa syntyy syrjinnän ja epätasa-arvoisen kohtelun seurauksena.

Löydökset tehtiin dementiaa tutkivan testin yhteydessä, jossa saatiin myös ennennäkemätöntä tietoa ihmisten navigointitaidoista maailmanlaajuisesti.

Tutkimuksen tiedot kerättiin anonyymisti pelistä

Tutkimus tehtiin Sea Hero Quest -nimisessä tietokonepelissä, jolla on ollut yli neljä miljoonaa pelaajaa. Pelissä etsitään vanhan merimiehen muistoja kartoittamalla reittejä saarelta toiselle meren halki.

Peli kerää ja tallentaa anonyymisti pelaajien suuntavaistoa ja navigointitaitoa. Yksi selkein löydös oli, että miehet olivat parempia navigoimaan kuin naiset.

Professori Hugo Spiers arvelee löytäneensä syyn tähän tutkimalla Maailman talousfoorumin tilastoja ja sen sukupuolten välistä eroa mittaavaa indeksiä. Kyseinen indeksi mittaa tasa-arvoa muun muassa koulutuksen, terveyden, työelämän ja politiikan saroilla.

Spiers ei usko, että miesten ja naisten väliset erot olisivat synnynnäisiä. Hän kertoo, että korkean tasa-arvon maissa miesten ja naisten väliset erot suuntavaiston ja tilavuuden hahmottamisessa olivat pienemmät kuin niissä maissa, joissa tasa-arvotilanne oli huonompi.

– Tämä antaisi ymmärtää, että suuntavaistoon vaikuttaa ympäröivä kulttuuri, Spiers toteaa.

Sea Hero Questin suosio on tehnyt pelistä maailman suurimman dementiaan liittyvän tutkimuksen kokeen. Eksymisen tunne on yksi dementian ensioireista.

Tutkimuksen seuraava askel on selvittää, jos äkillistä suuntavaiston huonontumista voisi käyttää dementian huomaamiseen.


Lähde: BBC

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.