Tutkijat selvittivät, oliko ”ennen kaikki paremmin” – tekivät merkittävän havainnon ihmisten onnellisuudesta

1:25
Videolla kerrotaan kolme vinkkiä, joiden avulla tuot elämääsi onnellisuutta.

Brittitutkijat selvittivät ihmisten onnellisuutta tutkimalla 200 vuoden aikana kirjoitettuja kirjoja ja uutisartikkeleita.

Suomi on nimetty maailman onnelliseksi maaksi jo kahtena peräkkäisenä vuotena. Onnellisuusraportista käy ilmi, että suomalaisten onnellisuus on ollut tasaisessa kasvussa vuodesta 2014 alkaen.

Monesti kuulee kuitenkin sanottavan, että ennen asiat olivat paremmin. Onko näin? Brittitutkijat lähtivät selvittämään, miten kansalaisten onnellisuus on muuttunut 1820-luvulta alkaen. Tutkijoiden aineistona olivat 200 vuoden aikana julkaistut kirjat sekä sanomalehdet. Usein se, mistä ihmiset puhuvat ja mistä kirjoitetaan, paljastaa paljon onnellisuudesta, tutkijat kirjoittavat tiedotteessa.

Tekstit kaivettiin esiin Google Books -tietokannasta, jossa on tietoja eri sanojen esiintyvyydestä yli kahdeksassa miljoonassa kirjassa. Määrä vastaa yli kuutta prosenttia kaikista julkaistuista kirjoista.

Tarkastelun kohteena oli onnellisuus Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa sekä Italiassa. Onnellisuudesta ja onnettomuudesta kieliviä sanoja etsiessään tutkijat ottivat huomioon myös ajan myötä tapahtuneet muutokset kielenkäytössä.

Vuosi ilman sotaa lisäsi onnellisuutta kuin talouden huippuvire

Aineistostaan tutkijat huomasivat, että kansantalouden ylämäki lisäsi kansalaisten onnellisuutta. Taloustilanteen tuli kuitenkin parantua huomattavasti, jotta ne näkyi merkittävästi kansallisessa onnellisuudessa.

Eliniän piteneminen yhdellä vuodella vaikutti kansalaisten onnellisuuteen saman verran kuin 4,3 prosentin nousu bruttokansantuotteessa.

Vuosi ilman sotaa lisäsi onnellisuutta saman verran kuin 30 prosentin nousu bruttokansantuotteessa. Esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan aikaisessa Saksassa kansallinen onnellisuus oli pohjalukemissa, mutta kohosi 1920-luvulle tultaessa merkittävästi.

Kansallinen onnellisuus on hyvin sietokykyinen

Tutkijat pitävät merkittävänä, miten sietokykyinen kansallinen onnellisuus ja hyvinvointi on sodille sekä talouden heilahteluille. Esimerkiksi Yhdysvaltain sisällissodan, maailmansotien ja 1930-luvun laman jälkeen ihmisten onnellisuus kipusi nopeasti tilanteen päättymisen jälkeen aiemmalle tasolleen.

Myös odotukset tulevasta vaikuttavat merkittävästi onnellisuuteen. Esimerkiksi 1950-luvulla ihmisten onnellisuus näyttää tutkijoiden aineiston perusteella olleen hyvin korkealla – samoin kuin ihmisten odotukset tulevaisuudesta. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa 1950-lukulaisten toiveet eivät kuitenkaan käyneet toteen, ja kansallinen onnellisuus vajosi, kunnes saavutti aallonpohjan 1970-luvun lopulla Tyytymättömyyden talven aikaan.

Yhdysvalloissa "vanhat hyvät ajat" ovat nyt

Mutta milloin ihmiset olivat onnellisimmillaan? Onko olemassa ”vanhoja hyviä aikoja”?

Tutkimuksen perusteella ihmiset olivat onnellisimpia Isossa-Britanniassa 1800-luvun loppupuolella, Yhdysvalloissa sekä Italiassa 2000-luvulla ja Saksassa ennen vuotta 1850.

Löydökset julkaistiin Nature Human Behaviour -tiedelehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja