Tutkijat selvittivät, miksi hiilihydraatiton ruokavalio laihduttaa

Karppauksen hyödyt pyritään puristamaan pilleriin. Colourbox

Tutkijat ovat selvittäneet, miksi hiilihydraatiton ruokavalio laihduttaa. Löydöksestä toivotaan tulevaisuudessa ihmelääkettä ylipainon hallintaan. 

Atkinsin dieettiin hurahti yksi jos toinenkin 1990-luvun lopussa. Siinä hiilihydraattipitoiset ruoat, kuten peruna ja pasta, korvattiin täysin proteiinilla, sillä runsaan proteiinimäärän uskottiin pitävän kylläisenä pidempään. Nykyään proteiinipitoista ruokavaliota kutsutaan karppaamiseksi ja sillä on edelleen vankka suosijajoukko Suomessa. 

Atkinsin dieetin kehittäneen Robert Atkinsin mukaan kehosta pystyi muokkaamaan todellisen rasvanpolttokoneen jättämällä hiilihydraatit ruokavaliosta täysin pois ensin kahdeksi viikoksi ja sen jälkeen syömällä niitä hillitysti siitä eteenpäin. Lihatuotteet, kala ja munat olivat suuressa osassa ruokavaliossa. 

The Imperial College of Science, Technology and Medicinen tutkijat kiinnostuivat hiilihydraatittoman ruokavalion vaikutuksista suolistoon ja havaitsivat, että se aktivoi fenyylialaniini-hormonia, joka auttaa säätelemään ruokahaluun vaikuttavaa greniilinhormonia, kun taas kylläisyydestä viestivää GLP-1-hormonia erittyi enemmän. 

– Kaikki ruoat stimuloivat näitä hormoneja, mutta jostain syystä proteiini näyttäisi vaikuttavan erityisen paljon GLP-1-hormoniin. Ihmiset eivät pysy pitkään runsasproteiinisilla dieeteillä ja onkin näyttöä, etteivät ne pitkässä juoksussa ole hyväksi. Olisi ideaalia, jos voisimme eristää havaintomme hyödyt lääkkeen muotoon, kertoo laitoksen professori Kevin Murphy

Jyrsijöillä toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että ne koe-eläimet, jotka saivat fenyylialaniinia yli viikon verran, laihtuivat. 

Vaikka löydös antaa tukea Atkinsin väitteelle, että proteiinipitoinen ruokavalio laihduttaa, tutkijat kuitenkin muistuttavat, että pitkässä juoksussa se lisää riskiä muun muassa suolistosyöpään. 

Tutkijaryhmän seuraava askel onkin kokeilla hormonin vaikutuksia ihmisiin. Tulevaisuudessa siitä toivotaan lääkettä ylipainoon. 
Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja