Tutkijat pelastivat 125 vuotta vanhan äänen - kuuntele

Tutkijat ovat onnistuneet pelastamaan vaurioituneita, 125 vuotta vanhoja nauhoitteita optisella 3D-skannauksella. Äänet olivat tallennettuina erilaisille alustoille, sillä tutkijat pyrkivät tuolloin parantamaan Thomas Edisonin juuri keksimän fonografin äänenlaatua.

Physorg.com-sivustolla kerrotaan, että kyseiset nauhoitteet on tehty Alexander Graham Bellin Volta-laboratoriosa Yhdysvaltojen Washingtonissa 1880-luvulla. Bell muistetaan parhaiten puhelimen keksijänä.

Bell lähetti ryhmänsä tekemiä ääninäytteitä turvasäilytykseen Smithsonian-instituuttiin, sillä hän pelkäsi kilpailevien tutkimusryhmien varastavan ideoitaan. Nauhoitteiden mukana ei kuitenkaan lähetetty niiden soittamiseen tarvittavia laitteita ja ääninäytteet jäivätkin lojumaan varastoon kenenkään kuuntelematta 125 vuoden ajaksi.

Lawrence Berkeley National Laboratoryssa kehitetyn 3D-skannauksen ansiosta nuo historialliset äänet ovat jälleen kerran kuultavissa. Restaurointiammattilaiset Carl Haber ja Earl Cornell ovat työskennelleet yhdessä digitaalisen median ammattilaisten kanssa IRENE/3D -järjestelmän kanssa. Äänikiekoista on ensin otettu kuvat erittäin korkealla tarkkuudella. Äänitteissä olevat vauriot on poistettu tietokoneen avulla.

Tämän jälkeen nauhoitetta on päästy kuuntelemaan virtuaalisella levysoittimen neulalla ilman, että alkuperäiseen äänilevyyn tarvitsee edes koskea. Tämä on tärkeätä, sillä mikäli alkuperäistä nauhoitetta pyrittäisiin kuuntelemaan perinteisellä tavalla, se saattaisi tuhoutua kokonaan.

Asiantuntijat pääsivät täten kuuntelemaan ikivanhoja nauhoitteita, joissa luetaan otteita kirjoista, sanomalehdistä ja Shakespearen näytelmästä. Toistaiseksi ei ole tiedossa, puhuuko pelastetuilla nauhoitteilla itse Bell. Historian asiantuntijoiden mukaan Volta-laboratoriossa työskenteli kuitenkin vain kolme keksijää: Bell ja hänen serkkunsa Chichester sekä Charles Sumner Tainter. Onkin erittäin mahdollista, että ääni on juuri Bellin.

Nauhoitteet ovat erittäin epäselviä, mutta kannattaa huomioida, että kyse on 1880-luvusta. HiFi-ääni oli tuolloin vielä kaukainen käsite.

IRENE/3D -järjestelmän hienous on, että sillä pystytään skannaamaan eri materiaaleista tehtyjä äänilevyjä. Esimerkiksi Smithsonian nauhoitteiden tapauksessa jotkut levyt on tehty vahasta ja toiset lasista. Muussa tapauksessa nauhoitteiden kuuntelemista varten olisi pitänyt kehittää omat uudet kuuntelulaitteet.

Tutkijat ovat onnistuneet kuuntelemaan nauhoitteita nyt kuudelta levyltä. Työsarkaa riittää edelleen, sillä Smithsoniassa on varastossa noin 400 vanhaa äänilevyä ja -sylinteriä Volta-laboratoriosta ja useilta muilta tahoilta.

Lue myös:

    Uusimmat