Mainos

Tutkijat: Lannoitteita käytetään liikaa

Tutkijoiden mukaan lannoitteiden käyttö on Suomessa ylimitoitettua. Fosforilannoitusta voisi vähentää neljäsosaan nykyisestä, eikä tuotanto kärsisi siitä. Karjantuotantoalueilla väkilannoitteita ei välttämättä tarvittaisi lainkaan. Tilojen fosforikiertoa säätämällä voitaisiin vähentää selvästi maatalouden aiheuttamaa vesistöjen rehevöitymistä.

Satulin tilalla Jokioisissa on 150 lehmää ja 72 hehtaaria peltoa. Tutkijoiden mukaan niin täällä kuin muillakin tiloilla voitaisiin vähentää fosforin käyttöä.

- Kyllä jos katsotaan kasvien biologista lannoitustarvetta, niin käytetään selkeästi liikaa lannoitteita, sanoo professori Eila Turtola, maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä.

Tarpeettoman fosforilannoituksen lopettamisella voitaisiin vähentää karjatilojen aiheuttamaa kuormitusta merkittävästi.

- Fosforin ylijäämät ovat olleet nyt 11-13 kiloa, kyllä siitä 10 kg saataisiin pois fosforilannoitus lopettamalla, miettii professori Pekka Huhtanen.

Tiloilla tutkimustuloksia seurataan tarkasti.

- Kyllä niitä vakavalla mielellä luetaan ja sovelletaan käyttöön, mikä on mahdollista, kertoo tilan isäntä Marko Mänki.

Maatalouden fosforipäästöjen leikkaaminen vähentäisi vesistöjen rehevöitymistä ja parantaisi esimerkiksi Saaristomeren tilaa. Tehokkaampi fosforikierto tiloilla pienentäisi fosforikuormitusta kolmasosalla nykyisestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.