Tästä syystä rintasyöpä on niin yleinen

Rintasyöpä on jo pitkään ollut suomalaisnaisten yleisin syöpä. HUS Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson kertoo, mistä rintasyövän yleisyys johtuu.

Joka vuosi noin 5000 suomalaista naista sairastuu rintasyöpään. Arvioiden mukaan lähes joka kahdeksas suomalaisnainen saa taudin jossain elämänsä vaiheessa. Miksi juuri rintasyöpä on niin yleinen?

HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, että rintasyövän yleisyyttä selittävät hormonaaliset tekijät, jotka liittyvät naisen kuukautiskiertoon. Syöpäkasvain syntyy, kun rintakudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua jakaantuessaan pahanlaatuisiksi. Rintarauhasen solut jakaantuvat kuukautiskierron mukaan.

– Mitä enemmän luonnollisia kiertoja, sitä isompi riski, Mattson summaa.

Kuukautisten varhainen alkamisikä, myöhäiset vaihdevuodet, vähäinen raskauksien määrä, myöhäinen ensisynnytysikä ja vaihdevuosien pitkäkestoinen hormonikorvaushoito siis lisäävät rintasyöpäriskiä, koska ne lisäävät kuukautiskiertojen määrää. Sama vaikutus on ehkäisypillereiden käytöllä lähellä vaihdevuosi-ikää.

Miehillä rintasyöpä on harvinainen – uusia tapauksia todetaan Suomessa vuodessa vajaat kolmekymmentä. Miesten rintasyövälle altistaa se, jos elimistössä on naishormoni estrogeenia tavanomaista enemmän suhteessa mieshormoneihin. Tämä voi olla seurausta esimerkiksi runsaasta alkoholin käytöstä, maksakirroosista tai ylipainosta.

Rinnan alueelle annettu sädehoito kasvattaa rintasyöpäriskiä sukupuolesta huolimatta.

Länsimaiset elintavat ja ikääntyminen lisäävät rintasyöpätapauksia

Rintasyövän arvioidaan yleistyvän tulevaisuudessa entisestään. Yksi syy sille on Syöpäjärjestöjen artikkelin mukaan se, että naiset hankkivat lapsia yhä vanhempana, käyttävät enemmän alkoholia, ovat ylipainoisia ja käyttävät hormonikorvaushoitoja.

Runsas alkoholin käyttö ja ylipaino ovat tunnettuja rintasyövän riskitekijöitä. Mattson varoittaa, että päivittäinen alkoholin käyttö lisää rintasyöpäriskiä, vaikka määrät pysyisivät vähäisinä.

Rintasyöpätapausten kasvu liittyy myös väestön ikääntymiseen. Syöpä syntyy, kun solut jakaantuessaan muuttuvat pahanlaatuisiksi. Mitä pidempään ihminen elää, sitä enemmän soluja ehtii jakaantua ja riski mutaatioille kasvaa.

– Suuret ikäluokat ovat nyt tiheimmässä syöpäiässä, eikä se koske vain rintasyöpää, Mattson sanoo.

Ikä on merkittävin rintasyövän riskitekijä ja tauti todetaan keskimäärin 60 vuoden iässä.

Perimä ja elintavat selittävät yhtä suurta osaa rintasyövistä

Rintasyöpä voi iskeä sattumalta, mutta tauti voi olla myös kirjoitettu ihmisen geeneihin.

Mattson kertoo, että noin 30 prosenttiin rintasyöpätapauksista liittyy perinnöllinen alttius. Perimässä on yli 180 aluetta, joiden erilaiset muutokset voivat vaikuttaa rintasyöpäriskiin. Terveyskirjaston mukaan periytyvään alttiuteen viittaavat sairastuminen nuorella iällä ja useiden lähisukulaisten rinta- tai munasarjasyöpätapaukset.

Samainen 30 prosenttia rintasyöpätapauksista selittyy elintavoilla. Alkoholin käytön vähentäminen, normaalipainossa pysyminen, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio pienentävät monien sairauksien, myös rintasyövän, riskiä.

Vaihdevuosiin liittyviä oireita helpottavaa hormonikorvaushoitoa kannattaa käyttää mahdollisimman lyhyen aikaa.

Seulonnoissa löydetään iso osa rintasyövistä

Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä löydetään, sitä parempi on potilaan ennuste. Syöpäseulontoihin osallistuminen kannattaa, sillä niissä löytyy 40 prosenttia maassamme todettavista rintasyövistä.

Syöpä voi ilmaantua kuitenkin myös seulontaiän ulkopuolella oleville naisille tai seulontojen välissä. Huolestuttavista rintaoireista onkin tärkeää hakeutua tutkimuksiin.

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Videolla kerrotaan, miten rintasyöpä oireilee.

Lue myös:

    Uusimmat