Tutkijat kasvattivat laboratoriossa kantasoluista mini-aivoja – sitten kudokseen ilmestyi "silmiä"

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään laboratoriossa kasvatettujen aivokudosnäytteiden yhteyteen silmän rakenteita.

Aivokudokseen kehittyi kokeilussa spontaanisti "optisiksi kupeiksi" kutsutut symmetriset silmärakenteet, kirjoittaa tiedesivusto Eurekalert.

Science Alert kirjoittaa, että optisten kuppien -syntyminen koenäytteeseen vastaa ihmisalkion silmärakenteiden kehittymistä.

Düsseldorfin yliuopistollisen sairaalan tutkijan mukaan kokeilu osoittaa, että laboratoriossa kasvatetuilla mini-aivoilla on merkittävä kyky luoda primitiivisiä rakenteita, jotka aistivat valoa.

Tutkija Jay Gopalakrishnanin mukaan ihmisen kantasoluista kasvatetun minielimen avulla voidaan tutkia sikiön kehitystä ja mallintaa esimerkiksi verkkokalvon synnynnäisiä häiriöitä. Niiden avulla kyetään myös kehittämään yksilöllisesti eri potilaille sopivia hoitomuotoja.

Kantasolut kykenevät kehittymään erilaisiksi kehon soluiksi. Tutkijat ovat aiemmin onnistuneet kehittämään kantasoluista laboratoriossa muun muassa pieniä sykkiviä sydämiä. Tutkijat ovat myös onnistuneet jo aiemmin kehittämään alkion kantasoluista erillisiä silmän rakenteita.

Tällaista on kantasoluhoito 10:30
Video: Tällaista on kantasoluhoito

Nyt nämä primitiiviset silmärakenteet saatiin  kehitettyä ensimmäistä kertaa aivokudokseen integroituneina. Näin tutkijat pääsivät tutkimaan silmärakenteiden kehittymistä osana kokonaisuutta.

On syytä huomioida, että laboratoriossa kasvatetut miniaivot eivät ole aidot aivot. Kyseessä on vain kudosmöykky, jolla ei ole minkäänlaista tietosuutta tai tuntemuksia.

Lue myös:

    Uusimmat