Ensin sen tekivät koirat, nyt pörriäiset! Mehiläiset haistavat syövän jo varhaisessa vaiheessa

Jos koirien uskomaton kyky haistaa esimerkiksi syöpä, verensokerin liiallinen nousu tai korona jaksavat edelleen hämmästyttää meitä ihmisiä, entäpä sitten ajatus siitä, että mehiläisiä voisi joskus vielä käyttää syövän diagnosoimiseen? Mehiläisillä on nimittäin kyky haistaa syöpä ja ikuiset kemikaalit, kertoo tutkimus.

Michiganin valtionyliopiston laboratoriotutkimuksessa on selvinnyt, että mehiläiset voivat havaita keuhkosyövän potilaan hengityksestä jopa heikosta tuoksusta, kertoo Science News.

Hermoinsinööri Debajit Sahan tutkimustiimi raportoi kesäkuussa Biosensors and Bioelectronics –julkaisussa, että erilaiset hajut saavat mehiläisten aivoissa aikaan erilaisia, toisistaan selvästi erotettavia toimintamalleja, ikään kuin hermosormenjälkiä.

"Hermosormenjäljet" pystyttiin näkemään elävien mehiläisten aivoihin kiinnitettyjen aivoelektrodien avulla. Tutkijat välittivät mehiläisten tuntosarviin erilaisia tuoksuja ja tallensivat mehiläisten aivosignaaleja elektrodien avulla.

Tutkijoiden mukaan mitkään ihmisen kehittämät mekaaniset hajuntunnistuslaitteet eivät pysty tunnistamaan hajuja samalla tarkkuudella kuin mehiläiset. 

Siksi onkin mahdollista, että jonain päivänä mehiläisiä voidaan hyödyntää syöpäklinikoilla eräänlaisina elävinä biologisina antureina syövän havaitsemisessa jo taudin aikaisessa vaiheessa, kertoo Science News.

Monilla hyönteisillä kyky havaita sairauksia?

Kemiallisen ekologian asiantuntija Flora Gouzerh Ranskan kansallisesta kestävän kehityksen tutkimuslaitoksesta kertoo, että monet hyönteislajit kommunikoivat tuoksuin.

Kemiallinen ekologia on tieteenala, joka tutkii kemikaalivälitteistä vuorovaikutusta eliöiden välillä, kertoo Itä-Suomen yliopisto.

Gouzerhin mukaan useilla hyönteisillä on luultavasti myös kyky tautien havaitsemiseen. Esimerkiksi muurahaiset voidaan kouluttaa erottamaan laboratorioastioissa kasvatettujen syöpäsolujen hajua, vaikka se olisi hyvin heikko.

Kuitenkin vasta nyt mehiläisten kyvystä haistaa syöpä on saatu selkeitä todisteita.

Mehiläiset tunnistivat erilaisten keuhkosyöpien ja jopa PFAS-yhdisteiden hajut

Erillisessä laboratoriokokeessa Sahan tutkimustiimi syötti mehiläisten tuntosarville hajuja laboratoriossa kasvatettujen keuhkosolujen yläpuolella olevasta ilmasta.

Mehiläiset pystyivät erottamaan terveiden solujen läheltä otetut hajunäytteet kahden syöpätyypin hajunäytteistä: pienisoluisen keuhkosyövän ja ei-pienisoluisen keuhkosyövän, kertoo Science News.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että mehiläiset pystyvät haistamaan myös muita hiventuoksuja, kuten yleisesti tunnettujen PFAS-yhdisteiden ja ikuisten kemikaalien tuottamia hajuja. Yleisesti ottaen PFAS-yhdisteet ja ikuiset kemikaalit on Sahan mukaan erittäin vaikeita havaita ympäristöstä.

Mehiläisten kyvystä haistaa syöpä kertoi ensimmäisenä Suomessa Iltalehti.

Katso myös video: Kuinka usein ihosyöpä kehittyy muualle kuin luomeen?

Tuleeko ihosyöpä aina olemassa olevaan luomeen? 1:54
Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund vastaa.

Lue myös:

    Uusimmat