Mainos

Tutkijat: Joka 13. ihmisellä on apinankaltainen jalka

Tutkijat ovat havainneet, että noin joka 13. ihmisellä on joustavat, apinankaltaiset jalat.

Havainto tehtiin Bostonin tiedemuseossa toteutetussa tutkimuksessa, jossa tutkittiin lähes 400 vierailijan jalat, kertoo Britannian yleisradioyhtiöBBC.

Tutkijat löysivät jalan luurakenteesta samanlaisia eroavaisuuksia, joita on tavattu myös ihmisen sukujuuria edustavissa, kaksi miljoonaa vuotta vanhoissa fossiileissa.

Jalkojen eroavaisuuksia tutkittiin pyytämällä museovieraita kävelemään paljain jaloin erityismatolla, joka analysoi jalan koostumusta.

Apinaeläimet, kuten simpanssi, viettävät paljon aikaa puissa. Tästä syystä joustavat jalat, jotka mahdollistavat oksiin tarraamisen ja nopean liikkumisen, ovat niille elinehto. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin yhä epäselvää, miksi useimmille meistä on valikoitunut jäykempi jalka.

Näin selvität, onko sinullakin joustava jalka

Suurimmalla osalla ihmisistä on melko jäykät jalat, joissa luut pysyvät tiukasti kasassa jänteillä. Kädellisillä jalka on kuitenkin joustava. Etenkin jalan keskiosa taipuu helpommin, mikä auttaa apinoita työntämään itseään vauhdissa eteenpäin.

Museossa vastaavanlainen rakenne löytyi noin joka kolmanneltatoista tutkitulta. Joustavan jalan omaavat esimerkiksi vierittivät kävellessään jalkaa sisäosan puolelle.

Suurin osa joustavan jalan omaavista ei ollut kuitenkaan itse havainnut eroa jalassaan. Heidän kävelynopeutensa ei esimerkiksi eronnut muista.

Tutkimusta tehneen Jeremy DeSilvan mukaan ihmiset voivat selvittää mahdollisen joustavuuden myös omasta jalastaan.

– Paras tapa nähdä tämä on kävellä rannalla ja jättää sinne jalanjälkiä. Jos jalanjäljen keskelle jää korkea harjanne, niin siitä näkee, että jalkasi itseasiassa taittuu siitä kohtaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.