Mainos

Tutkija: Venäjän varustelu vain paluuta normaaliin

Venäjän voimakas varustelu Suomen rajan tuntumassa huolestuttaa monia suomalaisia. Venäjä-tutkija, dosentti Arto Luukkanen rauhoittelee huolestuneita. Hänen mukaansa kysymys on Venäjän paluusta normaaliin

- 1990 luvulla Venäjän armeija oli rappiotilassa. Nyt tämä 10 vuoden 'gäppi' yritetään saada kurottua kiinni. Siinä mielessä kyseessä on vain paluu normaaliin, eikä siitä tarvitse huolestua. Toisaalta se, että Venäjän sotilasmenot kasvavat vuosittain 30 prosentilla on tietysti sellainen signaali, että Venäjä on nyt palannut suurvalta-asemaansa ja aikoo pysyä siinä, Luukkanen selittää.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Luukkanen näkee Venäjän varustautumisen reagointina oletettuihin tai todellisiin turvallisuusvajeisiin. Toisaalta varustelu on Luukkasen mukaan myös kansallista sielunhoitoa.

- Osin siinä on psokologista halua vakuuttaa kansalaisille ja itselle myös, että Venäjä on taas suuri ja mahtava, Luukkanen arvioi.

Luukkanen rauhoittelee suomalaisia myös sillä, että Venäjälle tärkein ilmansuunta on etelä. Vaikka Itämeren merkitys kasvaakin koko ajan, on Venäjän sotilaallinen painopistealue kuitenkin Kaukasuksella.

- Suomi ei siinä mielessä ole varustelun prioriteettialue, vaikka täällä tärkeitä alueita onkin. Pietari ja Murmansk ovat ne tärkeimmät ja Itämeren merkitys kasvaa koko ajan muun muassa öljykuljetusten takia, Luukkanen arvioi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.