Tutkija: Venäjän talouden yksityistäminen hyödytti vain harvoja

Venäjän talouden yksityistäminen 1990-luvulla on hyödyttänyt vain harvoja, kertoi venäläinen tutkija ja kirjailija Marina Liborakina tänään Helsingissä.

Liborakina johtaa urbaanitalouden instituutin sosiaalipoliittista osastoa. Hän suunnittelee kunnille ja kaupungeille sosiaalipoliittisia ohjelmia. Liborakinan mukaan köyhät joutuivat taloudellisessa ahdingossaan myymään heille luovutetut oikeudet yksityistettyjen yritysten osakkeisiin.

-He joutuivat myymään osakkeensa alhaiseen hintaan, koska heidän palkkojaan ei ollut maksettu tai koska valtion heille takaamia sosiaalipalveluja ei ollut. Osakkeet ajautuivat yritysjohtajien käsiin, Liborakina sanoo.

Liborakinan mukaan suuri yleisö liittää yksityistämiseen korruption. Kansa ajattelee, että monien työläissukupolvien työllä hankittu kansallinen omaisuus meni 1990-luvulla vain harvojen käsiin.

Yleensä ottaen yksityistetyt yhtiöt ovat tuottaneet valtionyrityksiä paremmin. Parhaiten ovat menestyneet sellaiset pienet ja keskisuuret yritykset, joiden johtajilla on suuri omistusosuus, kirjoittaa Liborakina kirjassaan "Women and Privatization".

Ongelmana ei Liborakinan mukaan ole pelkästään omistuskysymykset, vaan työntekijöiden oikeuksien loukkaukset. Tutkimusten mukaan erityisesti vuokratun työvoiman kohdalla loukataan työläisten oikeuksia. Vuokratyöläiset ja myös yksityisyritysten palveluksessa työskentelevät ovat järjestäneet lakkoja oikeuksiensa parantamiseksi. Monet työntekijät omistavat yhtiön osakkeita, mutta valittavat palkoista liittohallitukselle tai paikallisviranomaisille.

Yksityistämisen vaiheet

Yksityistäminen aloitettiin Venäjällä vuonna 1991 luomalla valtion omaisuuskomitea, mutta suuressa mittakaavassa se alkoi vasta seuraavana vuonna. Aluksi huutokaupattiin julkishallinnon ja kaupan palvelut. Noin 90 prosenttia näiden alojen palveluista on yksityistetty.

Seuraavassa vaiheessa yksityistettiin keskisuuret ja suuret yritykset. Jokainen venäläinen eli noin 70 miljoonaa ihmistä sai voucherin, jolla hän sai varata osakkeita haluamastaan yrityksestä. Vuoteen 1994 mennessä kaikki voucherit kuoletettiin ja tuhottiin.

Kolmas yksityistämisen vaihe oli velkakirjahuutokaupat, joilla pyrittiin kohentamaan valtion budjettia. Vuoteen 1995 mennessä yksityistämisvauhti hidastui ja vuonna 1997 yksityistäminen oli jo ohi.

Liborakina suunnittelee koulutusta, jonka avulla neuvotaan ihmisiä varautumaan uusiin yksityistämishankkeisiin. Lähiaikoina Venäjällä aiotaan yksityistää viljelymaita.

Liborakina oli Suomessa mm. Puskuri-verkoston, Suomen Rauhanpuolustajien ja ulkoministeriön kehitysyhteistyöosaston vieraana.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat