Tutkija: Turkin presidentin puolue voi joutua talousongelmiin vaalitappion vuoksi – myös vaalivoittajalla lupausten lunastuksen paikka

1:53
Istanbulissa äänestettiin pormestarin paikasta.

Turkin valtapuolue AKP heittää varmasti kapuloita vaalit voittaneen oppositiopuolueen Ekrem Imamoglun rattaisiin, arvioi tutkija Anu Leinonen Suomen Lähi-idän instituutista.

Imamoglusta tuli sunnuntaina Istanbulin pormestarivaalien uusintavoittaja.

– Jos AKP haluaa, ettei Imamoglu onnistu, hänen työstään tulee paljon vaikeampaa, Leinonen sanoo.

Konservatiivisen AKP:n vaatimien uusintavaalien lopputulos oli puolueelle suuri symbolinen tappio.

– Kaikki jotka vastustavat AKP:ta, ovat aivan innoissaan. Tämä herättää toivoa.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan on tehnyt Turkista niin autoritäärisen maan, etteivät ihmiset ole uskoneet, että vallan saaminen pois heidän käsistään olisi edes mahdollista, Leinonen kertoo.

Vielä ei tiedetä, mitä muutoksesta seuraa. Istanbul on Turkille merkittävä taloudellinen veturi, jossa asuu viidesosa maan asukkaista.

– AKP on hyötynyt taloudellisesti Istanbulin liike-elämästä ja toisinpäin. Nyt kun tätä resurssia ei enää ole, puolue voi joutua taloudellisiin ongelmiin.

Mitä poliitikot tekevät seuraavaksi?

Sekä Imamoglulla että Erdoganilla on kapuloiden heittelemisen lisäksi muutakin tekemistä.

– Imamoglun pitää näyttää Istanbulissa, että hän pystyy parantamaan tilannetta kuten hän lupasi, Leinonen sanoo.

Muun muassa Istanbulin julkinen liikenne ja työmatkojen nopeuttaminen, nuorisotyöttömyys ja talous vaativat kohentamista. Leinonen arvioi, että asioiden korjaaminen vaatii keskusteluyhteyttä AKP:n kanssa.

– Voittopuheessaan Imamoglu korosti läpinäkyvyyttä. Se on tulkittu suhteessa AKP:hen, eli jos puolue hankaloittaa hänen työtään, hän antaa sen tiedon eteenpäin.

Leinonen muistuttaa, että Erdogan on edelleen Turkin vahvin henkilö ja merkittävin poliitikko, eikä AKP:n häviö Istanbulissa muserra hänen suoraa valtaansa.

Seuraavat vaalit Turkissa on määrä järjestää vuonna 2023. Leinonen arvioi, että ennen niitä AKP ja Erdogan keskittyvät muihin asioihin.

– Turkilla on paljon on kysymyksiä ratkaistavana 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja