Istanbulin pormestarinvaalit voittanut Ekrem Imamoglu kasvatti huimasti äänisaalistaan: "Vaalit merkitsevät uutta alkua Turkille"

1:53

Istanbulin pormestarivaaleissa opposition ehdokas Ekrem Imamoglu voitti valtapuolueen ehdokkaan Binali Yildirimin selvällä äänimäärällä.

Uusintavoittaja Ekrem Imamoglu sanoi sunnuntaina voiton merkitsevän Turkille uutta alkua. Kun äänistä oli laskettu 99 prosenttia, Imamoglun osuus äänistä oli noin 54 prosenttia. Hänen vastaehdokkaanaan oli jälleen valtapuolue AKP:n Binali Yildirim, jonka osuus äänistä oli noin 45 prosenttia.

– Näitä vaaleja ei voittanut yksittäinen ryhmä tai puolue, vaan koko Istanbul ja Turkki, Imamoglu sanoi.

Imamoglun kaula Yildirimiin oli yli 770 000 ääntä, mikä oli roimasti enemmän kuin maaliskuun pormestarinvaaleissa. Tuolloin miesten välinen ero oli vain 13 000 ääntä.

Uusintavaalien tulos on tappio paitsi AKP:lle myös presidentti Recep Tayyip Erdoganille. Presidentti osallistui kampanjointiin AKP:n ehdokkaan puolesta, mutta piti matalampaa profiilia kuin keväällä. Silloin hänellä oli 102 vaalikokousta 50 päivässä eri puolilla maata.

Imamoglu tarjosi sunnuntai-iltana sovinnon kättä Erdoganille.

– Herra presidentti, olen valmis työskentelemään sopusoinnussa kanssanne. Ilmaisen pyyntöni tavata teidät niin pian kuin mahdollista, Imamoglu sanoi.

– Haluan työskennellä ahkerasti ja ketään syrjimättä, hän lisäsi.

Erdogan onnitteli Imamoglua vaalivoitosta Twitterissä sunnuntai-iltana.

Uusintavaalit herättivät epäilyjä hallinnon roolista

Imamoglu voitti Yildirimin jo maaliskuun pormestarivaaleissa, mutta vaalien jälkeen ääniä laskettiin pitkään ja perusteellisesti uudelleen AKP:n vaatimuksesta. Kahden viikon jälkeen Erdoganin puolue vaati vaalien perumista vilpin takia. AKP:n mukaan osa vaalivirkailijoista ei ollut virkamiehiä, kuten laki vaatii.

Vilppiväitteet herättivät heti epäilyjä, ja monet tarkkailijat arvioivat AKP:n vaatineen uusia vaaleja, koska Istanbul on Turkin talouden moottori, 15 miljoonan asukkaan kotikaupunki ja olennainen osa AKP:n poliittista koneistoa.

Lopulta toukokuussa Turkin keskusvaalilautakunta määräsi kaupunkiin uudet vaalit.

Sunnuntain uusintavaaleissa äänestettiin siis vain pormestarista, ei kaupunginvaltuutettujen paikoista. Näistä paikoista AKP sai enemmistön maaliskuussa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja