Turkissa on meneillään uusintavaalit pormestarin paikasta – Erdoganille povataan tappiota

Turkin suurimmassa kaupungissa Istanbulissa järjestetään tänään uusintavaalit pormestarin paikasta. Uusia vaaleja vaati vaalin hävinnyt presidentti Recep Tayyip Erdoganin puolue AKP.

Paikallisvaalit järjestettiin Turkissa maaliskuun lopussa. Turkin suurimman oppositiopuolueen CHP:n ehdokkaan Ekrem Imamoglun kerrottiin tuolloin voittaneen Istanbulin pormestarinvaalit hiuksenhienolla 13 000 äänen erolla valtapuolue AKP:n ehdokkaaseen Binali Yildirimiin.

Äänestyspaikat avautuivat aamukahdeksalta ja sulkeutuvat kello 17 paikallista ja Suomen aikaa.

Toukokuussa Turkin vaaliviranomainen määräsi kaupunkiin uudet vaalit. Päätös on herättänyt epäilyjä hallinnon sekaantumisesta maan keskusvaalilautakunnan toimintaan. Uusissa vaaleissa ei äänestetä kaupunginvaltuutettujen paikoista. Näistä paikoista AKP sai enemmistön maaliskuussa.

Maaliskuun vaalien jälkeen ääniä laskettiin pitkään ja perusteellisesti uudelleen AKP:n vaatimuksesta. Kahden viikon jälkeen Erdoganin puolue vaati ylintä vaalikomissiota perumaan vaalit vilpin takia. AKP:n mukaan osa vaalivirkailijoista ei ollut virkamiehiä, kuten laki vaatii.

Vilppiväitteet herättivät heti epäilyjä ja monet tarkkailijat arvioivat AKP:n vaatineen uusia vaaleja, koska Istanbul on Turkin talouden moottori, 15 miljoonan asukkaan kotikaupunki ja olennainen osa AKP:n poliittista koneistoa. Erdogan käynnisti oman poliittisen uransa Istanbulin pormestarina vuonna 1994 ja on aikanaan todennut, että "se joka voittaa Istanbulin, voittaa Turkin".

– Kaupunki käyttää miljardeja euroja julkisiin hankintoihin sekä palveluihin ja luo siten AKP:lle suoran yhteyden äänestäjiin. Se on polttoaine, jolla AKP:n koneisto käy, sanoi Ankaran Bilkent-yliopiston kansainvälisen politiikan professori Berk Esen.

Erdoganilla paljon hävittävää

Erdogan on osallistunut kampanjointiin Istanbulin vaalien edellä, mutta pitänyt matalampaa profiilia kuin keväällä. Silloin hänellä oli 102 vaalikokousta 50 päivässä eri puolilla maata.

Esen arveli, että Erdogan on vähentänyt näkyvyyttään, koska mielipidemittausten perusteella AKP saattaa kärsiä uuden tappion.

– Hän ei halua leimautua tappion kasvoiksi, Esen sanoi.

Jos tappio tulee, voi se murentaa Erdoganin ylivoimaista asemaa Turkin politiikassa. AKP on voittanut jokaiset vaalit sitten valtaannousunsa vuonna 2002. Tappio antaisi myös uutta puhtia potentiaalisille haastajille AKP:n riveissä. Entisen pääministeri Ahmet Davutoglun ja talousministeri Ali Babacanin on huhuttu suunnittelevan uusien puolueiden perustamista.

Tarkkailijoiden mielestä Erdoganilla on vain hävittävää. Tappiosta ryöstäytyisi täysi kaaos AKP:ssa ja voitto herättäisi vilppiepäilyjä sekä koti- että ulkomailla.

– Koko demokraattinen maailma menettäisi uskoaan vaalien prosessiin ja Turkkiin, sanoi Ankaran Lähi-idän teknillisen yliopiston professori Ayse Ayata.

Sijoittajat ovat jo nyt huolissaan Turkin kehityksestä. Talouskasvu sakkaa, liira heikkenee ja vaarana on, että Yhdysvallat määrää Turkille pakotteita seurauksena maan aikeista hankkia ohjuspuolustusjärjestelmä Venäjältä. 

Lue myös:

    Uusimmat