Tutkijan mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteena saattaa olla jopa 1–3 miljoonan sotilaan liikekannallepano. Suuri venäläinen mobilisaatio on Ukrainalle puolestaan sekä uhka että mahdollisuus.
AFP / Lehtikuva MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.
Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä.
Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta.
Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi.
Venäjän 24. helmikuuta aloittama Ukrainan sodan eskalaatiovaihe on siirtynyt nyt kolmanteen vaiheeseensa, arvioi brittiläisen RUSI-ajatushautomon (Royal United Services Institute) venäläisen sodankäynnin tutkija Oleksandr V. Daniljuk.
Siinä missä Venäjä aloitti salamasodalla ja siirtyi sitten kuluttavaan sodankäyntiin, nyt ollaan jo totaalisessa sodassa.
Lue myös: Venäjän taisteluhelikopterit ovat kokeneet kovia Ukrainassa, kalustosta menetetty jopa 25 prosenttia
Venäjä on mobilisoinut ilmoittamaansa enemmän sotilaita
Daniljuk arvioi – ukrainalaisiin tiedustelulähteisiin viitaten – että Venäjä on todellisuudessa onnistunut mobilisoimaan merkittävästi suuremman määrän sotilaita kuin Vladimir Putinin ilmoittama 300 000 henkeä.
Tavoitteena saattaisi olla jopa 1–3 miljoonan sotilaan liikekannallepano.
Jos joukkojen määrä saadaan kasvamaan, Venäjä kykenee merkittävästi vahvistamaan hallussaan pitämien alueiden puolustusta sekä hyökkäämään pohjoisesta, Valko-Venäjän alue mukaan lukien.
Ukrainan olisi lisättävä omia joukkojaan selvästi
Daniljukin mukaan Ukrainankin olisi tässä tilanteessa lisättävä joukkojensa määrää ainakin 25–30 prikaatin verran. Yhdessä prikaatissa on noin 3 000–5 000 sotilasta. Numeerista ylivoimaa sen ei pidä tavoitella, koska se olisi mahdotonta.
Sen sijaan tavoiteltavissa olisi teknologinen ylivoima, joka antaisi Ukrainalle mahdollisuuden iskeä Venäjän johtamisjärjestelmän solmukohtiin, sen ilmatorjuntaan, elso-järjestelmiin ja joukkojen sekä logistiikan keskittymiin.
Näitä iskuja pitäisi pystyä tekemään aina 200–300 kilometrin syvyyteen vihollisen selustassa.
Ukraina tarvitsee myös uusia ohjuksia
Tätä varten Ukraina tarvitsee uusia taktisia ohjuksia, sillä vaikka se onkin käyttänyt omaa Tochka-U-ohjuskalustoaan varsin tehokkaasti, niitä ei ole loputtomiin eikä oman tuotannon organisointi ole mahdollista jatkuvien ohjusiskujen alla.
Ohjuksen kantamaksi ilmoitetaan vain 120 kilometriä, joten tältäkään osin se ei soveltune kaikkiin tarpeisiin.
Daniljukin mukaan Ukraina hyötyisi ohjusjärjestelmien lisäksi myös suuresta määrästä rynnäkkökoneita ja -helikoptereita, joskaan konetyyppejä hän ei tässä mainitse.
Tutkijan mukaan Venäjän mobilisaatio tarjoaa Ukrainalle myös mahdollisuuksia – kun puolipakolla siviilistä kerätyt, kehnosti koulutetut sotilaat viedään etulinjaan, odotettavissa on merkittävä miehistötappioiden kasvu.
Tämä taas voisi entisestään heikentää sotilaiden kehnoa taistelumotivaatiota, moraalia ja yleistä psyykkistä hyvinvointia.