Tutkija: Palkankorotusta ei kannata pyytää työpaikan ruokajonossa

Paljonkohan viereisen työpisteen kaveri saa palkkaa? Miten kakkoskerroksen herralla on varaa jatkuvasti uuteen älypuhelimeen? Yleisiä kysymyksiä useilla työpaikoilla.

Tutkijatohtori Anu Hakonen Aalto-yliopistosta antaa huutia suomalaisten työpaikkojen palkkatietämykselle.

Hakonen sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa, että huhut ja väärinkäsitykset työkavereiden palkoista ja omasta palkasta leviävät turhaan. Työntekijät tuntevat huonosti sen, mistä palkka koostuu. Ja miksi.

Hakosen mukaan osasyyllinen on se, että suomalaisilla työpaikoilla ei yksinkertaisesti puhuta palkoista.

– Koetaan, että esimies olisi hyödyllinen palkkatiedon lähde, mutta esimiehet itsekään eivät miellä tätä roolia. Palkasta puhutaan työkavereiden kanssa, ja silloin lähtevät huhut liikkeelle.

Hakosen mukaan perinteisesti palkkaan on vaikuttanut mm. se, kuinka pitkään on oltu samassa työpaikassa. Nyt siitä ajatuksesta ollaan irtaantumassa. Tutkija kertoo, että enää pelkkä firmassaolo ei ole palkkaa määrittävä tekijä.

Palkankorotus on kinkkinen juttu

Palkankorotus maistuisi suhteellisen usealle. Sen pyytäminen on Hakosen mukaan aina vaikea asia.

– Se, että marssitaan esimiehen ovelle ja sanotaan että anna lisää liksaa, ei ehkä ole nykyisten palkkausjärjestelmien mukainen ajatus.

Vaikka kuinka mieli tekisi, ei tutkijan mukaan kannata tempaista korotuskorttia pöytään ilman perusteellista valmistautumista. Palkankorotus ei useinkaan edes ole esimiehen päätettävissä milloin tahansa.

– Kannattaa olla rohkea, kun on sitten tilaisuus puhua palkasta. Kannattaa kertoa itse mitä osaa ja mitä on saanut aikaiseksi.

Anu Hakonen korostaa tässäkin esimiesten roolia. Työntekijät haluavat keskustella palkasta. Ei riitä, että siitä kerrotaan työpaikan sisäverkossa tai seminaarissa.

Palkkatietämyskritiikki ei tarkoita toisten tilinauhojen ääneenlukua työpaikkojen kahvitunneilla.

– En aja takaa sitä, että vertailtaisi palkkatasoa. En näe hyötyä siitä, että tiedetään euromääräisesti toisten palkkoja. Kaikkein tärkein on se, että ymmärrettäisiin, mistä palkka muodostuu. Juoruja lähtee liikkeelle, kun ihmisten palkan määräytymisperusteet eivät ole tiedossa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat