Tutkija: Pakotteet johtavat vain nokitteluun

Pakotteet eivät ole kovin toimiva poliittinen väline, arvioi ulkoministeriön erikoistutkija Hiski Haukkala.

Niitä on Haukkalan mukaan ylipäätään vaikea rakentaa sillä tavalla, että ne pystyisivät riittävästi vaikuttamaan toisen toimijan päätöksentekoon.  

Haukkala nostaa esimerkeiksi Pohjois-Korean ja Valko-Venäjän maina, joihin on pitkään kohdistettu voimakkaita sanktioita ilman, että niillä on ollut ratkaisevaa merkitystä näiden toimintaan. Haukkala lisäksi huomauttaa, että esimerkeistä poiketen Venäjä ei ole helposti eristettävissä oleva valtio.  

– Näyttää siltä, että nykytilanteessa pakotepolitiikka johtaa vain molemminpuoliseen ja kasvavaan nokitteluun. Pakotteet eivät luo tilaa dialogille. Tilanteesta puuttuu seuraava askel eteenpäin, Haukkala sanoo.   

– On vaikea kuvitella, että länsi kykenee luomaan sellaista pakotetta, joka jollain tavalla pakottaisi Venäjän luopumaan nykyisestä politiikastaan tai palaamaan johonkin kriisiä edeltäneeseen tilaan. Lisäksi tällainen pakotepolitiikka saattaisi entisestään pahentaa kriisiä. Silti pakotteille on vaikea nähdä vaihtoehtoa. On mahdollista, että länsi on pakotepolitiikallaan pian vaikeiden dilemmojen edessä.

Vaarana pakotekierre  


Maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki on samoilla linjoilla kuin Haukkala. Hänen mukaansa Venäjän ja länsimaiden toisilleen asettamat pakotteet vain pahentavat tilannetta Ukrainan konfliktin ympärillä.  

Venäjän vastapakotteet olivat odotettavissa, Helsingin yliopiston professori sanoo.  

– Se on kierre. Molemmat osapuolet esittävät asian niin, että toinen puoli on se keskeinen ongelma. Kysymys on myös kasvojen säilyttämisestä. Eiväthän pakotteet Venäjääkään hyödytä, hän toteaa.  

Ukrainan kriisiin pitäisi Patomäen mukaan löytää monenvälinen ratkaisu Etyjin ja YK:n johdolla. Lisäpakotteet voisivat hänen arvionsa mukaan vaarantaa tilanteen entisestään.  

– Jos lisäpakotteiden tielle lähdetään, on mahdollista että ajetaan Putin ja Venäjän hallitus nurkkaan niin, ettei heillä ole enää muita vaihtoehtoja kuin ratkaista konflikti nopeasti. Pahimmassa tapauksessa se voisi tarkoittaa Venäjän armeijan avointa käyttämistä Itä-Ukrainan haltuun saamiseksi.  

Venäjä on ilmoittanut, että sen vastapakotteet ovat voimassa vuoden. Patomäen mukaan on vaikea arvioida, missä tapauksessa Venäjä voisi perua pakotteensa.  

– Jos länsi poistaa omia pakotteitaan, se voisi olla sellainen askel. Vastavuoroisuuden periaate voisi olla se kuvio.  

Lue myös:

    Uusimmat