Mainos

Tutkija: Kevään vaaleissa kiistellään ja hermostutaan

- Kevään vaaleista on tulossa jännittävät, sillä tällä vaalikaudella on jo nyt ehtinyt tapahtua paljon. Euroopan maiden talouskriisit ja kotimaan vaalirahoitusskandaali ovat sähköistäneet poliittista tunnelmaa. Lisäksi puolueiden kannatusluvut ovat heilahdelleet poikkeuksellisen paljon, kuvaa vaaliasetelmia tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Vaalien keskeisimmät keskusteluteemat pyörivät Grönlundin arvion mukaan talouden ympärillä. Euroalueen vaikeudet, verotuksen kiristykset, työttömyys ja eläkeiän nostopaineet puhuttavat varmasti.

- Myös vaalirahaskandaali on asia, jonka pienemmät puolueet haluavat ehkä kaivaa esiin. Sotkuun sekaantuneet isot puolueet painaisivat sen tietysti taka-alalle, Grönlund sanoo.

Grönlund ennustaa, että viime aikojen kestoaiheet, eli homoliitot, pakkoruotsi ja maahanmuutto nousevat vaaliteemoiksi.

- Maahanmuuttokeskustelu on nyt hieman hiljennyt, mutta jos Tukholman iskun tapaisia tapahtumia sattuu enemmän, saattaa maahanmuutosta tulla kovakin kiista.

Sitä Grönlund ei uskalla ennustaa, vetävätkö vaaliteemat äänestäjiä uurnille. Ristiriidat ja poliittiset mullistukset ovat perinteisesti aktivoineet äänestämään, mutta toisinkin voi käydä.

- Voi olla, että omaan puolueeseensa vaalirahasotkun aikana pettynyt ihminen jättää äänestämättä kokonaan, eikä tyydy vain vaihtamaan puoluetta.

"Soini hermostuttaa isoja"

Grönlund on mielissään siitä, että poliitikot ovat vaalien lähestyessä uskaltaneet puhua kovillakin äänenpainoilla esimerkiksi eduskunnassa. Hänen mukaansa poliittinen keskustelu on viime vuosikymmeninä ollut turhan laimeaa.

- Se on pienen maan ongelma, politiikassakaan ei haluta saada konflikteja aikaan. Perussuomalaisten menestys gallupeissa hermostuttaa muita puolueita ja se voi kärjistää mielipiteitä vaalikamppailussa.

Grönlund arvioi, että perussuomalaisten menestys vaaleissa riippuu suurelta osin siitä, kuinka puolueen puheenjohtaja Timo Soini menestyy television vaalitenteissä.

- Toisaalta myös se, löytävätkö äänestäjät varteenotettavia perussuomalaisten ehdokkaita muista vaalipiireistä, on ratkaisevaa.

Kimmo Grönlund toimii kevään ajan MTV3:n virallisena vaaliasiantuntijana. Hän muun muassa pitää blogia näillä vaalisivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.