Jihadismitutkija: Ruotsissa 2 000 radikaali-islamistia – "Yksinäiset sudet" suurin uhka

Ruotsi varautuu iskuihin - mitä tiedetään islamisaatiosta maassa? 9:11
Ruotsi varautuu iskuihin – mitä tiedetään islamisaatiosta maassa?

Ruotsalaiset juhlivat viime viikonlopun aikana kuningas Kaarle XVI Kustaan pitkää valtakautta. Sadat poliisit turvasivat juhlintaa, vaikka se ei juurikaan suorissa tv-lähetyksissä näkynyt. Syy huomattavaan poliisimäärään oli selvä: Isoja ihmismääriä keräävät tapahtumat ovat terroristeille hyvin houkuttelevia.

Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan Ruotsissa on konkreettinen terrori-iskun uhka.

Jönköpingin yliopiston konfliktitutkija Marco Nilsson tutkii jihadismia ja on haastatellut lukuisia ruotsalaisia jihadisteja sekä heidän tukijoitaan.

Jihadististen ryhmittymien tavoite on tiivistäen luoda islamilainen valtio, jossa hallitsee islamilainen laki eli sharia. 

Europol eli Euroopan unionin lainvalvontayhteistyövirasto määrittää jihadismin väkivaltaiseksi ideologiaksi, joka nojaa perinteisiin islamilaisiin käsitteisiin. Islamilaisessa laissa jihadilla tarkoitetaan pyhää sotaa.

Nilssonin mukaan suurimman uhkakuvan Ruotsin sisäiselle turvallisuudelle muodostavat tällä hetkellä niin kutsutut ”yksinäiset sudet”, jotka eivät vielä ole maan turvallisuuspoliisin Säpon tiedossa.

– Nämä yksinäiset sudet saattavat radikalisoitua Ruotsin vastaisen propagandan takia, eikä Säpo tosiaan tiedä keitä nämä ovat, missä he ovat ja mihinkä he pystyvät, Nilsson arvioi.

Joissakin arabiankielisissä maissa on liikkunut muun muassa sellaisia propagandaväitteitä, että Ruotsissa viranomaiset sieppaavat muslimilapsia.

Konfliktitutkijan mukaan Ruotsissa asuu runsaasti ihmisiä, joihin edellä mainituilla viesteillä voidaan vaikuttaa.

– Ruotsissa on paljon ihmisiä, jotka seuraavat arabiankielistä somea. Eli siellä on kyllä maaperää, ihmisiä jotka vastaanottavat näitä viestejä aika paljon. Ja siellä on myös ihmisiä, jotka tuottavat näitä viestejä: Radikaaleja islamisteja ja ihan tavallisia ihmisiä, Nilsson toteaa.

Vuosien työ luottamuksen saavuttamiseksi

Kun Syyrian sisällisota puhkesi reilu kymmenen vuotta sitten, Nilsson asui Göteborgissa. Tutkijan mukaan tuolloin kaupungista lähti noin sata taistelijaa Syyriaan. Tuolloin Nilsson aloitti haastateltavien kontaktien etsimisen.

– Silloin Ruotsin lait vielä sallivat tällaisen taistelun ja jihadismin. Etsin näitä ihmisiä esimerkiksi moskeijoista. Taistelijoita tuli takaisin hakemaan esimerkiksi varusteita tai sairaalahoitoa. Minulla meni ainakin vuosi, ennen kuin sain tehtyä edes yhden haastattelun. Luottamuksen rakentaminen ja koko prosessi oli hyvin vaikeaa, Nilsson taustoittaa.

Luottamusta täytyi rakentaa erittäin varovaisesti ja osoittaa, että tutkija on kiinnostunut haastattelemistaan ihmisistä muutoinkin, kuin vain jihadismin takia.

Nilsson kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että jihadistit tulevat vaihtelevista taustoista: Osalla on hyvä työ- tai opiskelupaikka, mutta suurella osalla vieraaseen valtioon kotoutuminen ei ole onnistunut toivotulla tavalla.

– Suurin osa on asunut kaupunkien laita-alueilla, heidän vanhempansa ovat muuttaneet jostakin Lähi-Idästä, eikä integraatioprosessi ole toiminut hyvin heidän kohdallaan. Suurella osalla on rikollinen tausta.

Taustalla on Nilssonin mukaan myös identiteetti-ongelma ja osa on kokemansa väliinputoamisen perusteella löytänyt positiivisen minäkuvan jihadistiryhmien tarjoamasta ”sankari-identiteetistä”.

Ruotsissa noin 2 000 radikaali-islamistia

Konfliktitutkijan mukaan alkujaan Ruotsista lähti Syyrian taisteluihin ainakin kolmesataa ihmistä, joista noin sata Göteborgista.

– Tällä hetkellä Ruotsin alueella on noin 2 000 henkilöä, jotka lasketaan radikaaleiksi islamisteiksi, eli heitä on aika paljon, Nilsson arvioi.

Vielä radikalisoimattomien lisäksi he ovat juuri niitä, joille propaganda on kuin heittäisi polttoainetta liekkeihin.

Nilssonin mukaan terroriuhkan mahdollisuus on tällä hetkellä Ruotsissa erittäin korkea muun muassa tiuhaan tapahtuneiden Koraanin polttamisten takia.

– Al-Qaida [militantti ääri-islamistinen ja jihadistinen terroristijärjestö] on pariinkin otteeseen uhannut terrori-iskuilla. Kyllä se uhkakuva on aika korkealla, sehän nostettiin nyt viisiaskelisella asteikolla jo neljänteen. Eli vain odotetaan, milloin jotakin tapahtuu.

– Ruotsin pääministeri on kutsunut tätä maan vaarallisimmaksi tilanteeksi toisen maailmansodan jälkeen, Nilsson muistuttaa.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta, mikä on tutkijan mukaan Venäjän rooli Ruotsin vastaisten mielikuvien luomisessa!
 

Lue myös:

    Uusimmat