Mainos

Tutkija: Ilman työtä ja koulutusta jäänyttä nuorta rangaistaan liian ankarasti

Kelan johtavan tutkijan Pertti Honkasen mukaan työttömyyspolitiikka vaatisi ison muutoksen, jotta ilman työtä ja koulutuspaikkaa jääneet nuoret eivät ajautuisi kokonaan työmarkkinoiden ulkopuolelle.

– Jos alle 25-vuotias ei hakeudu ammattikoulutukseen tai muuhun vastaavaan koulutukseen, niin häneltä voidaan evätä työmarkkinatuki - kunnes hän on suorittanut ammattitutkinnon.

– Näitä päätöksiä tehdään tuhansittain vuosittain. Osa näistä nuorista jää pidemmäksi aikaa - tyhjän päälle. He elävät asumis-ja toimeentulotuella. Nuorilla ei ole ollenkaan varsinaista veronalaista tukea.

Honkanen varoittaa, että jos nuori päätyy tulottomiin, niin siinä vaanii iso syrjäytymisen vaara.

– Jos tulottomuus on pitkäaikaista, niin voi olla, että työvoimaviranomaiset unohtavat, että tämä henkilö on olemassa.  Viranomaiset eivät kutsu häntä enää mihinkään.

– Tämä johtaa helposti elämän piirin kapeutumiseen, jos on hyvin niukat tulot. Nuori voi saada pelkkää asumis-ja toimeentulotukea, joiden varassa on elettävä.

Tuki katkaistaan määräämättömäksi ajaksi

– Tulottomien ruokakuntien määrä on vakiintunut reiluun 20 000 tuhanteen. Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. 

Honkasen mukaan tämä on seurasta siitä, että lakiin tuli vuonna 2006 muutos työttömyysturvan katkaisusta määräämättömäksi ajaksi.

Tulottomat ruokakunnat

Yksinasuvia 16706

Yksinhuoltajat 2559

Lapsettomat parit 353

Kahden huoltajan lapsiperheet 211

Muut 1001


Lähde: Kela 2014

– Lakiin säädettiin kovennettu karenssi niille henkilöille, joiden viranomaiset tulkitsivat jättäneen noudattamatta viranomaisten määräyksiä. He eivät esimerkiksi osallistuneet kursseille tai muihin työvoimapalveluihin. 

– Tämä seurauksena heiltä voitiin katkaista työmarkkinatuki määräämättömäksi ajaksi. 

Nyt tarvitaan oikeita töitä

Honkasen mukaan työvoimapolitiikka pitäisi olla nykyistä aktiivisempaa ja kannustavampaa tulottomien suhteen.

– Sanktiomenettely toimii tulottomien kohdalla useimmiten itseään vastaan. Rangaistuksen kohteeksi joutuvat tulottomat turhautuvat ja vetäytyvät kokonaan pitkäksikin aikaa työmarkkinoilta.

Honkanen peräänkuuluttaa suurta muutosta työttömien auttamiseen, jotta tulottomatkin pääsisivät nykyistä helpommin koulutukseen ja töihin.

– Toivottavaa olisi että, tulottomat pääsisivät oikeisiin palkkatöihin. Se vaatisi aikamoisia muutoksia yhteiskunnassa, koska työttömyys on nyt muutenkin aika korkealle tasolle vakiintumassa.

Yksinasuvat köyhiä ja työttömiä

Honkasen mukaan suurin osa tulottomista ruokakunnista on työttömiä, jotka eivät saa edes työttömyysturvaa. 

Tulottomien joukossa on peräti 16 000 yksinasuvaa.

– Tulottomissa on kautta aikojen ollut enemmän yksinasuvia kuin perheellisiä. Työttömyys ja tulottomuus ovat aina olleet yksinasuvien kohtalo. 

– Viime vuosina tulottomien joukkoon on ilmestynyt keski-ikäisiä tai jopa varttuneempaa väestöä. Tämä on yllätys minulle, toteaa Honkanen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.