Tuskaisa olkapäävamma kohotti supersankari Mohamed Salahin kiinnostavuuden lopullisesti pilviin – valitaanko vuoden pelaajaksi?

Egyptiläisen Mohamed Salahin maailmanlaajuinen sankaritarina on puhjennut suurimpaan kukoistukseen paitsi menestyksen myös vaikeuksien kautta. Hänen odotetaan pääsevän tiistaina ensimmäistä kertaa kentälle Venäjän MM-kisoissa Egyptin kohdatessa isäntämaan.

Videolla Salahin Mestarien liigan finaalissa saama olkapäävamma.

Salah koki kovia Mestarien liigan finaalissa saatuaan koko maailmaa puhuttaneen olkapäävamman.

Esimerkiksi Googlen tilastot osoittavat, että nimenomaan tuo oli hetki, kun Salah alkoi toden teolla kiinnostaa suurta urheiluyleisöä. Tilastografiikat Salahin nimellä tehdyistä hakukonehauista nousivat kerralla sojottamaan ylöspäin.

Jalkapalloihmiset ovat toki puhisseet Salahista jo läpi hänen sensaatiomaiseen Valioliiga-kautensa – ja aiemminkin. Salah murskasi päättyneellä kaudella Liverpoolin paidassa Valioliigan maaliennätyksen (32 maalia).

Salah Egyptin presidentiksi?

Egyptissä Mohamed Salahista muodostui kansansuosikki viimeistään, kun hän ratkaisi 75 000 ihmisen haukkoessa henkeään maan MM-kisapaikan viime syksynä. Salah niittasi rangaistuspotkun Kongon verkkoon.

Alkuvuonna Egypti äänesti Abdel-Fattah Al-Sisin presidentikseen. Yli miljoona äänestäjää protestoi äänestämällä tyhjää. Näistä äänistä huomattavan moni oli osoitettu Salahille.

Ronaldolta paljon puhuva kannanotto

Jo useiden vuosien ajan Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ovat dominoineet Kansainvälisen jalkapalloliiton kultainen pallo -äänestystä. Edellisen kerran Ballon d’Or -palkinnon on voittanut kaksikon ulkopuolisista Kaka vuonna 2007.

Salahin nousua jalkapallomaailman kirkkaimpaan tähdistöön kuvaa paljonpuhuvasti se, että Ronaldo kommentoi viime viikolla egyptiläisen saattavan viedä tämän kauden palkinnon.

– Salah on ollut yksi vuoden ilmestyksistä, sanoi Ronaldo.

– Ihmiset puhuvat, että Ballon d’Or on kamppailua minun ja Messin välillä, mutta on muitakin pelaajia, jotka voivat sen voittaa. Salah on varmasti yksi heistä.

Liverpool sai tähtensä edullisesti

Mohamed Salah täytti 26 vuotta samana päivänä, kun Egypti pelasi ensimmäisen MM-kisaottelunsa Venäjällä. Kyseessä ei siis ole mikään teinisensaatio, vaikka ensimmäisen ammattilaissopimuksen hän kirjoittikin jo 14-vuotiaana.

Alkuvuoteen 2014 asti Salah pelasi Sveitsin suurseura FC Baselissa. Tuolloin valioliigaseura Chelsea FC ilmoitti tehneensä sopimuksen egyptiläisen kanssa. Salah oli aiemmin kurittanut Chelseaa Mestareiden liigan pelissä.

Läpimurto Valioliigaan ei tapahtunut vielä Chelseassa, vaan Salah vuokrattiin Italiaan ACF Fiorentinaan. Maalirikkaat otteet palkittiin sopimuksella AS Romaan, jossa hän voitti seuran maalikuninkuuden.

Vuonna 2017 Liverpool teki seuraennätyksensä siirtokorvauksessa. Silti Salahista maksettua 42 miljoonan euron korvausta on pidetty maltillisena.

Toukokuun lopussa Transfermarkt-sivusto arvioi egyptiläisen markkina-arvon olevan hurjat 150 miljoonaa euroa.

Taklaaja joutui vaihtamaan puhelinnumeronsa

Egyptiläiset ovat olleet raivona Real Madridin kapteeni Sergio Ramosille hänen aiheutettua taklauksellaan Mohamed Salahin olkapäävamman Mestarien liigan finaaleissa.

Ramosia lähipiireineen on häiriköity niin paljon, että he joutuivat vaihtamaan puhelunnumeronsa.

Salah missasi olkapäävamman takia vielä MM-kisojen avausottelunkin, mutta pian hän pääsee irti.

Egyptiläisen vuosi on ollut jo rakettimainen nousu koko maailman urheilua seuraavan yleisön tietoisuuteen. Draaman kaaren herkullisuus on vaatinut uskomattomia onnistumisia, mutta myös epäonnea – sekä valtavaa mediakiinnostusta.

Mitä lieneekään luvassa, kun sankari astuu MM-kisojen näyttämölle. 

Lue myös:

    Uusimmat