Pojasta, joka anoi armahdusta ryöstäjälleen, tuli jalkapallon supertähti – kansa palvoo vaatimatonta sankariaan

Egyptiläinen Mohamed Salah on hurmannut jalkapallomaailman taiturimaisuudellaan ja nöyryydellään.

Pääkuvan videolla C Moren selostajan Tuomas Virkkusen ennakointia alkavasta Mestarien liiga -kaudesta. 

Faarao. Egyptiläinen kuningas. Mo. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Tässä tapauksessa kyse on 26-vuotiaasta Mohamed Salahista, joka nousi viime kauden sensaatiomaisilla otteillaan jalkapallomaailman supertähtien joukkoon.

Vai mitä olet mieltä näistä lukemista? 32 osumaa Liverpoolille 36 Valioliiga-ottelussa ja kaiken kaikkiaan 44 maalia 52 kamppailussa. Nämä ovat tehoja, joihin ovat viime vuosina huippusarjoissa pystyneet lähinnä vain Cristiano Ronaldo ja Lionel Messi.

Kuluvalla kaudella Salahia verrataan näihin herroihin. Pelityyliltään ja ruumiinrakenteeltaan Salah on selvästi enemmän Messin oloinen, luonteesta puuttuu kaikki Ronaldoon, ja usein myös Messiin, liitetyt egoismin merkit.

Nöyräksi Salah oppi jo lapsuudessaan, jonka hän vietti pienessä Nagrigin maatalouskylässä. Siellä hän tutustui myös jalkapalloon, joka veisi hänet ensin Kairoon ja lopulta Euroopan jättistadioneille.

Yksi tarina Salahin nuoruudesta kertoo paljon hänen luonteestaan. Kun Salah oli pelimatkalla Aleksandriassa, hänen perheensä ryöstettiin. Mohamedin isä halusi ehdottomasti nostaa syytteen muutamaa päivää myöhemmin kiinni saatua rötöstelijää vastaan, mutta Mohamedilla oli toinen suunnitelma. Hän anoi isäänsä luopumaan syytteistä, antoi ryöstäjälle rahaa ja auttoi tätä vielä löytämään töitä.

– Hänen menestyksensä salaisuus? Se on hänen vaatimattomuutensa. Hän on supertähti, joka elää yksinkertaista elämää, Egyptin maajoukkueen valmentaja Mahmoud Fayez ylistää.

Salah ei ole unohtanut juuriaan. Hän palaa joka vuosi Nagrigiin, jakaa lahjoja kylän nuorille ja viettää aikaa heidän kanssaan.

"Aina sama vastaus, aina kohtelias"

– Hänen oli aina määrä päästä pitkälle. Miksi? Vasen jalka, aina se vasen jalka! Hän oli niin nopea, niin ovela.

Salahin lapsuudenystävä Mohamed Bassyouni on oikeassa. Salah on ponnistanut Nagrigista pitkälle, mutta nykyään hänen arsenaalissaan on myös muuta kuin pelottava vasen jalka.

Voidaan sanoa, että Salah teki ensimmäisen läpimurtonsa Tantan kaupungissa järjestetyssä junioriturnauksessa, kun hän oli 14-vuotias. Taidokas väkkärä kiinnitti tuolloin kairolaisseura El Mokawloonin huomion, ja Salah otti ensimmäisen pienen askeleen pitkällä matkalla kohti supertähteyttä.

"Salah voisi kilpailla Usain Boltia vastaan."

Nuoren Salahin taidot alkoivat monipuolistua El Mokawloonissa.

– Sanoin hänelle, että sinun pitää käyttää myös oikeaa jalkaasi. Hän vastasi "kyllä, herra". Aina sama vastaus, aina kohtelias, Salahia seurassa valmentanut Hamdi Nooh muistelee.

Juttu jatkuu videon alla.

Kehitys herätti myös Egyptin suurseurojen, Zamalekin ja Al-Ahlyn, huomion. El Mokawloonin tuolloin puheenjohtaja Ibrahim Mahlab, joka toimi myöhemmin myös Egyptin pääministerinä, piti kuitenkin kiinni Salahista.  

– Mahlabin mielestä Salah kuului Euroopan kentille. Hän oli vakuuttunut siitä, että Salah menestyisi, El Mokawloon akatemian johtaja Akaa Nabil kertaa.

– Salah oli ahdistunut siitä, että hänen pitäisi lähteä Egyptistä, mutta Mahlab tiesi, että hän lähtisi.

Salahin ensimmäinen askel Euroopan kentille oli sveitsiläisseura Basel. Otteet olivat pirteitä, ja Salah erottui varsinkin nopeutensa ansiosta, mutta hyökkääjää kritisoitiin maalipaikkojen tuhlailusta.

– Hän voisi kilpailla Usain Boltia vastaan, Baselia tuolloin luotsannut Murat Yakin heitti.

Salah teki kuitenkin tärkeät osumat Chelsean verkkoon eurokentillä, mikä poiki sopimuksen lontoolaisseuran kanssa tammikuussa 2014. Chelsea-pesti oli hankala – vain kaksi maalia 19 ottelussa. Salah olikin pääosin lainassa Fiorentinassa ja AS Romassa. 

– Hän on loistava pelaaja. Hän ei saanut mahdollisuutta Chelseassa, sinipaitojen nykyinen huippulaituri Eden Hazard on sanonut.

Sankariksi Liverpoolissa ja Egyptissä

Romassa kausina 2015-2017 Salah nousi jo komealle nupulle. Kahden kauden aikana maaliverkko heilui kaikki kilpailut huomioiden 34 kertaa. Oli aika siirtyä vielä kirkkaampiin valoihin.

Nuo valot löytyivät Anfieldiltä, Liverpoolin kuuluisasta kodista. Punapaidat pulittivat Salahista yli 40 miljoonaa euroa, mikä on osoittautunut jälkikäteen ryöstöksi. 

Lempinimi Egyptiläinen kuningas paljastaa sen, kuka on Pool-fanien uusi sankari. Kotimaassaan Salah on noussut vielä jumaloidumpaan asemaan. Maanosan mestaruuskisoissa 2017 Salah johdatti joukkueensa hopealle, mutta suurin uroteko odotti MM-karsinnoissa: Faarao osui yhteensä viidesti ja teki Egyptin molemmat maalit kisapaikan ratkaisseessa Kongo-ottelussa.

– Tämä on neljäs pyramidi, eräs egyptiläisfani oli kuvaillut Salahin osumaa ja MM-kisapaikkaa AFP:lle.

Jos Salahia tituleeraisi Egyptin Jari Litmaseksi, se olisi alakanttiin. Katuja koristaa lukuisat Salah-muraalit ja hän on noussut maansa suurimmaksi idoliksi sekasorron jälkeen. Presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta vuonna 2011. 

– Olemme kokeneet vaikeita aikoja vallankumouksen jälkeen. Maassa oli tappion ilmapiiri. Salah todisti ihmisille, että onnistua voi vaikeuksista huolimatta. Kukaan ei ole menestynyt aiemmin tällä tavalla, 34-vuotias myyntipäällikkö Mohamed Mokhtar kommentoi.

– Kun Egypti tarvitsi häntä, hän ojensi auttavan kätensä. Hän teki 95 miljoonasta egyptiläisestä ylpeitä ja iloisia, valtiolle työskentelevä Mohamed Megahed iloitsee viitaten MM-paikkaan. 

Kohuotsikkoihin diktaattorin ja Ramosin kainalossa

Vaatimattomana persoonana tunnetun ja hyväntekeväisyyttä suosivan Salahin nimi on totuttu näkemään häntä ylistävissä otsikoissa, mutta egyptiläistähti on joutunut muutamaan otteeseen myös kohulööppeihin.

Suurimmat otsikot revittiin Venäjän MM-kisojen alla. ESPN:n lähteen mukaan Salah oli valmis jättämään maajoukkuekuviot, kun hänestä otettiin kuvia kiistellyn tshetsheenijohtajan Ramzan Kadyrovin seurassa. Kadyrov vieraili kisoihin valmistautuneen Egyptin leirillä ja antoi Salahille samalla Tshetshenian kunniakansalaisuuden. Salah ei olisi halunnut poliittiseksi pelinappulaksi ja uhkasi erolla. 

Salahin MM-kisaedustus oli ollut uhattuna jo ennen tätä tapausta. Huippuhyökkääjä loukkaantui Mestarien liigan finaalissa Real Madridia vastaan, kun hän jäi Sergio Ramosin alle kaksinkamppailussa ja loukkasi olkapäätään. Hidastuksia tilanteesta kelailtiin edestakaisin, sillä joidenkin näkemyksien mukaan Ramos pyrki runnomaan Salahin pelikyvyttömäksi tahallaan. 

Oli teko tahallinen tai ei, Salah sai sympatiat ja Ramosin jo ennestään kyseenalainen maine sai likaisen lisäkerroksen. Espanjalaispuolustaja ja hänen perheensä on saanut tapauksen jälkeen tappouhkauksia, eikä Ramosin saama vastaanotto Kansojen liigan -maaottelussa Englannissa ollut kadehdittava.

Tällä kaudella Salah voi kuitata kalavelat Ramosille, sillä Liverpool ja Real Madrid kuuluvat taas Mestarien liigan suosikkeihin. Euroopan ykköskilpailulla on ollut muutenkin suuri vaikutus Salahin taipaleella kohti futistähteyttä.

– Muistan katselleeni koko ajan Mestarien liigaa ja yritin olla sitten katupeleissä ystävieni kanssa kuin brasilialainen Ronaldo, (Zinedine) Zidane tai (Francesco) Totti. Rakastin tuollaisia pelaajia – pelaajia, joiden pelissä oli taikaa, Salah on sanonut.

Nyt Salahin taika inspiroi uutta pelaajasukupolvea. Ja 95 miljoonaa egyptiläistä.

Mestarien liiga alkaa ensi tiistaina. Kaikki ottelut suomeksi selostettuna C Moren kanavilla!

Lue myös:

    Uusimmat