Mainos

Turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä: Vapaaehtoistyötä vanhainkodissa

Kotkan vastaanottokeskuksesta on valittu viisi turvapaikanhakijaa, jotka aloittavat vapaaehtoistyössä Attendon Kotkan Karhuvuorenkoti-vanhainkodissa ensi maanantaina.

Idea vapaaehtoistyöhön tai ystävätoimintaan tuli vastaanottokeskuksesta. Turvapaikkapäätöstä odottavilla ihmisillä on yleensä vähän tekemistä, joten vastaanottokeskuksessa ideoitiin vapaaehtoistoimintaa.

– Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat usein pitkiä. Hakijat ovat esittäneet meille toiveita, että heille löytyisi mielekästä tekemistä. Valitsimme henkilöt, joiden katsomme parhaiten soveltuvan tähän tehtävään, sanoo Lotta Knuuttila vastaanottokeskuksesta hoitajat.net-sivustolle.

Keskuksen työntekijät ovat valinneet halukkaiden joukosta viisi turvapaikanhakijaa, jotka aloittavat ystävätoiminnan vanhainkodissa Kotkassa. Alustavasti toiminta kestää kaksi kuukautta, jonka jälkeen vanhainkodissa pohditaan jatkoa.

Kieli ei ole esteenä

Nyt valitut viisi turvapaikanhakijaa ovat Lähi-idästä ja Afrikasta. He ovat olleet Kotkan vastaanottokeskuksessa jo pidemmän aikaa ja muutama osaa auttavasti suomea. Muutoin keskustelukielenä on englanti.

– Nämä nyt valitut ystävätoimintaan osallistuvat ovat koko ajan hoitajien kanssa vanhainkodissa. Olemme ajatelleet, että he voisivat osallistua esimerkiksi askartelutoiminnassa auttamiseen, koska siinä kieli ei ole niin oleellista, Attendo Karhuvuorenkodista vastaava Marika Autio kertoo.

– Myös ulkoilussa auttavat kädet ovat tarpeellisia esimerkiksi pyörätuolin työntämisessä ja muussa avustamisessa. 

Autio ei pidä turvapaikanhakijoiden vapaaehtoistyötä ilmaistyönä vaan nimenomaan vapaaehtoistyönä.

– Kyse on niin meitä kuin turvapaikanhakijoita hyödyttävästä toiminnasta ja kyse on nimenomaan vapaaehtoistyöstä. Meillä on vapaaehtoisohjelma ja tänne saavat tulla myös kantasuomalaiset vapaaehtoistyöhön. Tosin kukaan ei ole halunnut tulla, Autio kertoo.

Aution mukaan nyt aloitettava kokeilu voidaan laajentaa muihinkin Attendon vanhainkoteihin, jos toiminnasta saadaan hyviä kokemuksia.

Vastaanottokeskus kustantaa vapaaehtoisten matkaliput ja hoivakoti tarjoaa ruuat. Vapaaehtoiset käyvät hoivakodeissa kolme kertaa viikossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.