Mainos

Turvallisuusneuvosto kiisteli Irakin tilanteesta

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli illalla ensi kertaa virallisesti uutta Irakin tuomitsevaa päätöslauselmaesitystä.

15-jäseninen neuvosto oli varsin riitaisa, eikä kokouksessa päästy lainkaan varsinaisesti keskustelemaan Britannian, Yhdysvaltojen ja Espanjan esityksen sisällöstä. Siinä todetaan varsin selkeästi, että Irak ei ole käyttänyt viimeistä mahdollisuuttaan aseistariisuntaan.

Kokouslähteet ovat kertoneet kireästä ilmapiiristä kokouksessa, joka pidettiin suljettujen ovien takana. Neuvosto ei pystynyt neljän tunnin aikana päättämään edes siitä, milloin asetarkastajat esittelevät uuden raporttinsa neuvostolle.

-Tämä oli yksi masentavimmista tapaamisista, jossa olen ollut, sanoikin nimettömänä pysytellyt diplomaatti kokouksen päätyttyä uutistoimistoille.

Uusi raportti julki ensi viikolla

Turvallisuusneuvosto on hajalla, koska viisi pysyvää jäsenmaata ovat yhä eri mieltä voimatoimien tarpeesta.

Ranska ei kannata sotaa ja se esittääkin tarkastusten jatkamista ainakin kolmen kuukauden ajan. Kiina ja Venäjä ovat Ranskan kannalla. Istunnon loputtua Ranskan YK-lähettiläs Jean-Marc de La Sabliere sanoikin, että neuvoston enemmistön mielestä aika ei ole kypsä sotatoimille.

Osa neuvoston jäsenistä, kuten esimerkiksi Meksiko ja Chile ovat taipuneet kannattamaan Kanadan kompromissiesitystä, jonka mukaan asetarkastuksille annettaisiin lisäaikaa maaliskuun loppuun saakka.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan tutkii asetarkastajien johtajan Hans Blixin uusinta raporttia. Se käännetään eri kielille ja annetaan jäsenmaiden edustajille viikonvaihteen aikana. Suullisesti Blix esittänee raporttinsa maaliskuun 6. tai 7. päivänä.

Blix kommentoi raporttia itse sanomalla, että aseistariisunnan tulokset ovat tähän saakka olleet varsin vähäiset.

-Onko tämä oikea aika sulkea ovi? hän kuitenkin sanoi viitaten siihen, että tarkastukset alkoivat uudelleen neljän vuoden tauon jälkeen vasta marraskuussa.

(MTV3-STT)

Kansainväliset avustusjärjestöt varautuvat ruoka- ja lääkeavulla Irakin sotaan. YK:n ruoka-apujärjestö WFP on varautunut ruokkimaan jopa 10 miljoonaa ihmistä.
(Huomenta Suomi 28.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.