Mainos

Turussa taidetta jalkakäytävillä

"Aistien valtakunta" on laaja, ulos gallerioista leviävä taidenäyttely, joka on parhaillaan meneillään Turussa. Yleisön kynnystä kohdata taidetta on madallettu. Eri performanssit jatkuvat miltei yötä päivää ulkona ja sisällä koetellen katsojien, taiteilijoiden ja virkavallankin rajoja.

Aurajokeen on noussut pohjamudista vedenneidon vuode, rannan jalkakäytävällä lojuu koiran jätös. Siihen törmää ilman ikävää jälkihajua. Kaupungilla on puhelinkioskeja, joista ei voi soittaa, mutta joissa voi kuunnella linnunlaulua.
- Tarkoituksena on ollut, että ihmisten ei tarvitse mennä taiteen luokse vaan taide tulee ihmisten luo, että voisi tavallaan vahingossa törmätä näihin teoksiin, sanoo Arte ry:n puheenjohtaja Arto Korhonen.
-On hyvä, ettei teoksia ole hajotettu julkisissa tiloissa. Mielestäni jo se on kommentti yleisöltä.

Pari kuukautta kestävä Aistien valtakunta -näyttely alkoi syyskuun puolivälissä ja sisältää liki 60 taiteilijan teoksia. Tavoite on tutkia ja murtaa tavanomainen tilan käsitys. Esimerkiksi virolaisen performanssiryhmä Non Gratan 48 tuntia kestänyt esitys sai yllättäviä vieraita. Joku ryhmän jäsen oli kävellyt galleriatalon katolla, sillä seurauksella että häntä luultiin itsemurhakandidaatiksi ja poliisi tuli paikalle. Taiteilijat ovat muutenkin työskennelleet katsojien silmien edessä.
-Mielestäni taidetta oppii katsomaan ja tulkitsemaan vain katsomalla. Tietysti monenlaisia kommentteja on tullut. Jotkut teokset on koettu vaikeiksi, mutta olemme pystyneet kertomaan myös teosten taustoja, Korhonen kertoo.

Illalla on menossa seitsemän taiteilijan maalausperformanssi. Ilomiehet etsivät miehen elämän valopuolia ja julistavat vapautuneen ja rennon miehen puolesta.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.