Mainos

Turussa ryöstettiin rahankuljetusauto

Ryöstäjien saamasta saaliista ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Turussa on aiemmin päivällä ryöstetty rahankuljetusauto.

Rahankuljetusauto ryöstettiin Suomen Pankin Turun konttorin pihalla iltapäivällä. Turun poliisin mukaan aseistautuneita ryöstäjiä oli kolme.

Ainakin yksi ryöstäjä uhkasi vartijoita käsiaseella, mutta sitä ei käytetty. Vartijat sidottiin toisiinsa Suomen Pankin pihalla Linnankadulla. Ryöstäjien arveltiin paenneen sataman suuntaan.

Poliisi epäilee pakoautoksi vaaleansinistä Toyota Corolla Sedania.

Poliisi ei suoraan kertonut tapahtuneilla olleen yhteyttä Ahvenanmaan tai Ruotsin vastaaviin ryöstöihin. Poliisi arvioi kuitenkin ryöstäjien olleen ammattilaisia. Ryöstäjät puhuivat tiettävästi suomea ja englantia.

Ryöstäjien saamasta saaliista ei vielä ole tarkempaa tietoa.

Poliisi pyytää yleisön havaintoja tapahtumista ja auton liikkeistä numeroon 02-2815100.

Rahankuljetusryöstöt harvinaisia Suomessa

Rahankuljetusautojen ryöstöt ja ryöstönyritykset ovat harvinaisia Suomessa.

Viime elokuussa Ahvenanmaalla nelihenkinen ryöstäjäkopla sai saaliikseen useita miljoonia Ruotsin kruunuja arvokuljetusauton ryöstössä pankin autotallissa. Lokakuussa Oulussa moottoripyöräpukuun ja kypärään pukeutunut mies pakotti aseella uhaten arvokuljetuksia hoitavan yrityksen vartijan luovuttamaan eräästä liikkeestä noudetun kassan.

Turussa arvokuljetusryöstäjät olivat liikkeellä vuoden 2002 elokuussa, mutta tuolloin ryöstö jäi yritykseksi. Sen sijaan Kirkkonummella pipopäinen ryöstäjä sai vuonna 1995 kyynelkaasun avulla siepattua pankkiautomaatille menneeltä rahankuljetusauton vartijalta rahalippaita, joissa oli suurehko summa rahaa. Ryöstäjät saatiin kiinni heti seuraavana päivänä.

Ulkomailla rahankuljetusten ryöstäminen on jo jonkin verran yleisempää ja paljon rahakkaampaa. Esimerkiksi Ruotsissa aseellisia arvokuljetusryöstöjä on aivan viime vuosina tehty useita. Markan vaihtuessa euroon myös Suomessa pelättiin rahakuljetusten puolesta.

Ensimmäisessä euroajan rahankuljetusryöstössä vuoden 2001 syyskuussa Berliinissä varastettiin uusia euroseteleitä yhteensä kolmisen miljoonaa euroa.

Ruotsissa arvokuljetusryöstöt vähentyneet selvästi

Ruotsissa arvokuljetusryöstöjen määrä kääntyi viime vuonna selvästi laskuun. Kun vuonna 2002 rahakuljetuksia ryöstettiin 53 kertaa, jäi määrä viime vuonna poliisin antamien lukujen mukaan 29:ään.

Myös ryöstösaalis jäi tavallista paljon heikommaksi. Vartiointiyritys Securitas arvioi, että ryöstäjien ansiot jäivät 80-90 prosenttiin edellisvuodesta.

- Tämä selittyy paljoltikin sillä, että yhteiskunta on puuttunut kokonaisvaltaisemmin tähän ongelmaan. Me teemme hyvää yhteistyötä poliisin kanssa ja olemme kehittäneet parempia vastakeinoja, sanoo yhtiön turvallisuuspäällikkö Magnus Persson.

Turvajärjestelmistä on tullut "älykkäämpiä", kun taas ryöstäjät ovat entistä epätoivoisempia. Tästä syystä ryöstöyritykset epäonnistuvat usein.

- Yksi meidän arvokuljetuksistamme räjäytettiin Arlandassa. Mutta räjähdepanos oli liian suuri, ja lähes kaikki rahat paloivat poroksi tai värjäytyivät, kertoo puolestaan Stefan Rydholm, turvallisuuspäällikkö vartiointiyritys G4S:stä, entiseltä nimeltään Falck Security.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.