Mainos

Turussa paljastettu eniten huumausainerikoksia – katso oman kuntasi tilanne

Turussa tulee poliisin tietoon asukasmäärään suhteutettuna eniten huumausainerikoksia Suomessa yli 50 000 asukkaan kaupunkeja vertailtaessa.

Turussa poliisi paljasti viimeisten kymmenen vuoden aikana keskimäärin 6,3 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohti. Seuraavaksi eniten rikoksia oli poliisin tutkinnassa Helsingissä, keskimäärin 5,3 tuhatta asukasta kohti.

Keskimäärin poliisin tietoon tuli koko Suomessa viimeisten kymmenen vuoden aikana 4,3 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohti. Luvut perustuvat Poliisiammattikorkeakoulun MTV Uutisille toimittamiin tilastoihin.

Turussa tavoitteena paljastaa koko huumeorganisaatio

Huumausainerikollisuudessa rikoksen ilmitulo poikkeaa muista rikoksista siinä, ettei huumausainerikoksista yleensä tehdä poliisille ilmoituksia vaan poliisi pääsee rikoksen jäljille oman tutkintansa avulla.

Turussa huumerikollisuutta tutkii ryhmä, jonka tavoitteena on vakavan järjestäytyneen rikollisuuden paljastaminen.

– Päätehtävämme on saada selville organisaatio maahantuontiin asti ja paljastaa koko porras, kuvaa ryhmän vetäjä, rikoskomisario Susanna Arppe.

Arppen mukaan koko organisaation paljastaminen on tärkeää, jotta huumausaineiden saatavuuteen voitaisiin puuttua pitkällä aikavälillä.

– On tietenkin tärkeätä saada aineita pois markkinoilta takavarikoimalla huumeita käyttäjiltä. Se ei kuitenkaan auta, jos huumeita tuova organisaatio voi jatkaa toimintaansa. Organisaatiota pitää saada horjutettua.

Huumetutkinta vie aikaa ja resursseja. 

– Suuri takavarikko vaatii paljastavaa tutkintaa, monia menetelmiä. Usein takavarikko voidaan tehdä paikassa, jossa ei ole paikalla yhtään ihmistä. Siksi ennen takavarikkoa on saatava näyttö asiaan liittyvistä henkilöistä.

Arppen mukaan ryhmä onnistuu paljastamaan huumausainerikoksia muun muassa siksi, että ryhmän resursseja ei ole viime vuosina säästösyistä leikattu.

– Meillä on ollut muita kaupunkeja parempi työrauha. Olemme saaneet pitää resurssimme ja vaihtuvuus on pientä. Ryhmässämme työskentelee ihmisiä, joilla on paljon kokemusta huumerikollisuuden tutkinnasta. Tämä on homma, joka vaatii ammattitaitoa.

Arppe kertoo, että Turussa on lisäksi erikseen kenttävalvontaryhmä, jossa työskentelee useita entisiä huumerikostutkijoita.

– Kenttävalvontaryhmällä on merkittävä rooli erityisesti huumausaineen käyttörikosten ja vähäisempien huumausainerikosten paljastamisessa, Arppe painottaa.

Takavarikot voivat tyhjentää kaupan hetkellisesti

Turussa liikkuu muun Suomen tavoin eniten kannabistuotteita, kuten marihuanaa. Liikkeellä on myös amfetamiinia, sen sijaan muuntohuumeiden määrä ei ole merkittävä. Turussa poliisi on tehnyt myös isoja subutex-takavarikkoja.

– Teimme viime syksynä ison subutex-takavarikon. Tulli teki myöhemmin toisen suuren takavarikon, minkä jälkeen Turku tyhjeni hetkellisesti subutexista. Sama tapahtuu yleensä myös suuremman amfetamiinitakavarikon kohdalla.

Suuret takavarikot näkyvät nopeasti hinnoissa.

– Kun ainetta ei ole saatavilla, hinta nousee. Yleensä amfetamiinin katukauppahinta on 20–25 euroa grammalta. Edellisenä kesänä, jolloin amfetamiinia ei ollut saatavilla, hinta nousi parhaimmillaan 45 euroon grammalta.

Arppen mukaan huumeiden määrä alueella on pysynyt viime vuosina melko samana.

– Huumeita liikkuu paljon. Se, mitä poliisi voi paljastaa, on melko tasaista vuositasolla, koska poliisien määrä pysyy samana, kun resursseja ei kasvateta. Käyttäjien määrää on vaikeata arvioida. Marihuanaa käyttävien määrä on kuitenkin noussut, koska asenteet sitä kohtaan ovat suopeita ja käyttäjät nuoria.

Arppe arvioi, että tulevaisuudessa Turun huumetutkinta voi vaikeutua vuoden vaihteessa voimaan tulleen uuden pakkokeinolain takia. Arppe sanoo, että muun muassa asianosaisjulkisuuden korostamisen takia tutkinnanjohtaja joutuu tekemään valintaa yhä enemmän sen välillä, käyttääkö poliisi pakkokeinoja vai varantaako hän mahdollisesti asiaan liittyvien henkilöiden turvallisuutta. 

Lisäksi tutkintaa voi vaikeuttaa poliisihallituksen viime vuoden lopulla tekemä linjaus siitä, ettei poliisi saa käyttää huumekoiria julkisilla paikolla ihmisten tarkastamiseen.

– Nämä heikentävät varmasti tämän vuoden tulosta. Katuvalvontamme perustui paljolti koiraan.  

Helsingissä puututtu katukauppaan

Helsingin poliisi on paljastanut alkuvuonna paljon huumausainerikoksia. Poliisin tutkinnassa on ollut tammi-huhtikuun aikana 5,4 rikosta tuhatta asukasta kohti, mikä on enemmmän, kuin koko vuoden aikana keskimäärin.

Huumausainerikosten kasvua selittää Helsingin poliisilaitoksen viime kuukausina tekemä huumeiden katukauppaan puuttuminen. Huumepoliisi on tämän kevään aikana tehnyt 169 kiinniottoa ja 85 kotietsintää sekä takavarikoinut yli 10 kiloa marihuanaa. 

– Takavarikoiden kertaerät ovat tyypillisesti kymmeniä grammoja, joten kymmenen takavarikkokilon eteen on jouduttu tekemään työtä todella rankasti, kertoo rikoskomisario Markku Mäkinen paljastavan rikostorjunnan toimintayksiköstä. 

Kuulusteluissa on tullut ilmi, että huumeiden saatavuus on ollut hyvä ja ostajat ovat tienneet, mistä ainetta on saatavilla. Kauppaa on käyty avoimesti ympäri Helsinkiä puistoissa ja kaduilla. Epäillyt myyjät ovat pääosin ulkomaalaisia.

Tulokset osa juttusarjaa

Huumausainerikostilastot on saatu Poliisiammattikorkeakoulusta. Suhdeluku kertoo ilmoitettujen rikosten määrästä suhteessa asukaslukuun ja ne ovat vuoden 2003 ja 2014 vuoden huhtikuun väliseltä ajalta. 

Luvut kertovat vain poliisin tietoon ja tutkintaan ottamista rikoksista. Kaikkia huumausainerikoksia ei tule poliisin tietoon. Varsinkin lievemmät tapaukset jäävät usein piiloon.

Juttu on osa MTV Uutisten rikosjuttusarjaa, jossa tarkastellaan rikosten jakautumista kaupungeittain. Aiemmin olemme kertoneet raiskaus- ja pahoinpitelyrikollisuudesta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.