Turunmaan Naulan kantaan -hanke vaalii vanhaa rakennusperinnettä

Turunmaan vanha rakennusperinne pyritään säilyttämään. Turun ruotsinkielisessä saaristossa ja sen lähikunnissa vaikuttanut Naulan kantaan -hanke julkaisi perjantaina rakennusperinteestä ja vanhojen rakennusten hoidosta kertovan -kirjan. Se täydentää korjausrakentamisen tarpeisiin jo aikaisemmin valmistunutta Korjausrakentajan kymmenen käskyä -näyttelyä.

Viime kuussa päättynyt Naulan kantaan -hanke oli osa kaksikielisen Curatio Byggnadsvårdsförening i Åboland - Turunmaan korjausrakentamisyhdistys ry:n toimintaa. Lisäksi yhdistys tarjoaa muutenkin neuvoa ja valistusta vanhojen rakennusten korjaajille. Varaosapankki on työn konkreettisinta puolta.

Toiminnanjohtaja Marianne Hemgård muistuttaa, että Turunmaan vanhat talot aina 1950-luvulle saakka on rakennettu kestävistä, valikoiduista materiaaleista useimmiten käsityönä. Perinteisesti otettiin jo rakennusvaiheessa huomioon rakennuksen tuleva hoidontarve, mikä helpottaa nyt korjaajan työtä.

Korjausyhdistys on koonnut vanhojen talojen korjaajille aineistoa, jota on saatavilla mm. Internetissä. Aineiston toimittamisen ohessa on syntynyt lisäksi noin 1000 digitaali- ja 600 diakuvan arkistot turunmaalaisesta rakennusperinteestä.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja