Mainos

Turun yliopiston tutkijoilta merkittävä löytö: Voi auttaa syövän leviämisen estämisessä

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet aiemmin tuntemattomia molekulaarisia eroja ns. imuteiden välillä. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin uusi imutieliikenteestä vastaava molekyyli.

 Imutieliikennette luonnehditaan ihmisen puolustusjärjestelmän perustaksi.

Turun yliopiston tiedotteen mukaan uudet tutkimustulokset voivat avata mahdollisuuksia esimerkiksi syövän leviämisen kontrollointiin.

Imutieliikenne

Imutieliikenne on yksi puolustusmekanismimme perusta.

Valkosolut kulkeutuvat kehon ääreisosista imuteitä pitkin imusolmukkeisiin, ja kuljettavat mukanaan taudinaiheuttajia, joita kohtaan imusolmukeissa syntyy immuunivaste.

Immuunivasteen kehittymisen seurauksena syntyy valkosoluja, jotka kykenevät eliminoimaan taudinaiheuttajan.

Valkosolut poistuvat imusolmukkeista imuteitä pitkin päätyen verenkiertoon ja lopulta sinne, missä kyseinen taudinaiheuttaja lymyilee.

– Arvelemme löydön avaavaan uusia mahdollisuuksia kontrolloida elimistön puolustusvastetta ja myös haitallista soluliikennettä, kuten esimerkiksi syövän leviämistä, akatemiaprofessori Sirpa Jalkanen sanoo.

– Tiedetään, että kaikki valkosolut pääsevät ihmisen ääriosista, kuten iholta, imusolmukkeisiin. Mutta vain tietty ryhmä valkosoluista pääsee lähtemään imusolmukkeista eteenpäin vievien imuteiden kautta. Tällaista valikoivaa liikennettä säätelevät mekanismit ovat olleet tähän asti tuntemattomia huolimatta siitä, että ne vastaavat myös useiden syöpien leviämisestä, Jalkanen jatkaa.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of National Academy of Sciences USA –julkaisusarjassa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.