Turun terroristi potkaisi vanginvartijaa nivusiin ja puri toista – tältä mies näytti oikeudessa

Turun puukottaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2:26
MTV Uutiset kertoi Turun terroristin elinkautisesta vankeustuomiosta tuoreeltaan. Katso video aiheesta yltä.

Turun terrori-iskusta elinkautista istuva Abderrahman Bouanane on tänään ollut käräjäoikeudessa virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä Turussa. Hetki hetkeltä -seuranta löytyy alempaa.

Käräjäoikeuden varsinainen istunto pidettiin Turun vankilassa, mutta mediaa ja muuta yleisöä varten oli varattu etäyhteys Turun käräjäoikeuteen. Yleisöä ei siis päästetty samaan tilaan terrorismirikoksista tuomitun Bouananen kanssa.

Oikeudessa käsitellyt rikossyytteet liittyvät tapahtumiin loppuvuodesta 2020. Bouanane oli tuolloin muun muassa purrut vankilan vartijaa käteen hoitotilanteessa. 

MTV Uutisten rikostoimittaja Eetu Ruonakoski oli paikalla oikeudenkäynnissä ja raportoi oikeudenkäynnistä alla.

Kello 12.10: Oikeudenkäynti päättyy. Kiitos lukijoille!

Kärjäoikeus aikoo antaa tuomion asiassa 23. kesäkuuta kello 14. 

Kello 12.08: Syyttäjä toisti näkemyksensä, eli että Bouanane pitäisi tuomita kahdesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja yhdestä virkamiehen vastustamisesta.

Niin ikään Bouananen puolustus toistaa sen, mitä jo istunnon aluksi sanoi: Bouananen näkemyksen mukaan kahdessa syytekohdassa on virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen sijaan kyse virkamiehen vastustamisesta. 

Bouananen puolustuksen mukaan tulisi myös ottaa huomioon mahdollista rangaistusta määrättäessä, että Bouanane istuu jo parhaillaan elinkautista vankeusrangaistusta terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhan yrityksistä.

Kello 11.54: Todistelu on nyt kuultu. Oikeudessa kuullaan vielä osapuolten loppulausunnot.  

Kello 11.44: Nyt oikeudessa kuullaan todistajana naista. Hän on todistamassa syyttäjän pyynnöstä. 

Nainen oli vankilan työntekijä, jonka puoleen Bouananen syytetään käännähtäneen uhkaavasti. Todistajaa kuullaan siis virkamiehen vastustaminen -syytteeseen, eli syytekohtaan 1.

Naisen mukaan tilanteessa ei ollut fyysistä kontakia, mutta hän muistaa, että tilanne tuntui uhkaavalta. 

Naisella ei ole tietoa, miksi Bouanane toimi niin kuin toimi. Naisen mukaan vartijat ottivat Bouananesta kiinni eleen jälkeen, mutta Bouanane naisen mukaan kuitenkin lopetti itse poikkeavan käytöksen jo ennen tätä.

Kello 10.33: Bouananelta kysytään vielä, millainen syytekohdan 1, eli virkamiehen vastustamisen, "hyökkäävä ele" vartijaa kohtaan oli. 

Bouanane kertoo kääntyneensä hyppäämällä nopeasti ja sitten takaisin. 

Puolustuksen mukaan Bouananen tarkoituksena ei kuitenkaan ole ollut uhata vartijaa.

Kello 11.29: Bouanane kertoo olleensa hyvin vihainen myös sinä päivänä, jolloin hän oli potkaissut vartijaa ulkoilusta tullessaan.

Bouananen mukaan psykiatrisen vankisairaalan hoitajat olivat suhtautuneet häneen tuolloin ikävällä tavalla. 

Bouananen mukaan hänellä ei ole ollut mitään ongelmia vankilan henkilökunnan kanssa sen jälkeen, kun hän siirtyi psykiatrisesta vankisairaalasta pois ja Riihimäen vankilaan. 

Kello 11.24: Bouananen väitteen mukaan puremistilanteessa tai sitä ennen hoitajat olivat uhkailleet häntä. 

Bouanane kertoo kokeneensa, että tilanne oli epäoikeudenmukainen ja epäreilu. 

Bouanane kertoo vastustaneensa sitä, että vartijat tulisivat ja antaisivat hänelle injektion.

Bouanane kertoo olleensa tilanteessa epätoivoinen ja halunneensa vastustaa piikin antamista kaikin keinoin. Tämä oli vastaus siihen, kun hänen avustajansa Kaarle Gummerus kysyi, oliko hänellä tarkoitus purra vanginvartijaa.

Bouanane kertoo tapahtumista vuolaasti, mutta kertomuksesta on vaikea saada selkoa heikon ääniyhteyden ja tukevan aksentin takia.

Kello 11.15: Seuraavaksi pääsee ääneen Bouanane itse.

Bouananen mukaan tapahtumien aikaan tapahtui jotain outoa, jota hän ei osaa selittää. 

Miehen kertomuksesta on vaikea saada selvää, koska etäyhteyden välityksellä äänenlaatu on heikko ja Bouanane puhuu suomea voimakkaalla aksentilla. 

Kertomuksesta käy kuitenkin ilmi, että Bouanane kokee vointinsa huononeen tapahtumien aikaan psykiatrisessa vankisairaalassa. 

Mies kertoo olleensa tapahtumien aikaan todella vihainen ja että hänellä oli vaikeuksia hallita itseään. Bouanane kertoo, ettei hallinnut käytöstään.

Kello 11.07: Vartija kertoo, että hän oli viemässä Bouananea ulkoiluun. Vartijan mukaan oli tässä vaiheessa jo tiedossa, että Bouanane oli ollut väkivaltainen vankilan henkilökuntaa kohtaan. 

Ulkoiluun vietäessä Bouananelle laitettiin käsiraudat. Ulkoilupihalla ne otettiin pois, ja Bouanane vietti ulkona noin tunnin. Kun Bouananea oltiin viemässä takaisin sisään, Bouanane yllättäen potkaisi taakse päin portaiden yläpäässä. 

Vartija kertoo olleensa Bouananen takana. Potku tuli yllättäen kohti. Mies kertoo ottaneensa kaiteesta kiinni ja onnistuneensa pysymään tasapainossa. Jos mies ei olisi pysynyt pystyssä, hän olisi voinut kaatua portaikkoon. 

Bouanane otettiin tämän jälkeen hallintaotteeseen, ja Bouanane kannettiin eristysselliinsä. 

Vartijan mukaan ulkoiluun mennessä tai sieltä tullessa ei ollut etukäteen ilmassa minkäänlaisia merkkejä siitä, että Bouanane tulisi toimimaan väkivaltaisesti, vaikka tiedossa olikin, että Bouanane oli arvaamaton.

Kello 11.05: Sormeen purrun vartijan kuuleminen oli siinä. Nyt vuorossa nivusiin potkaistu vartija, mies hänkin.

Kello 10.59: Bouananen puolustus kysyi vanginvartijalta, että miksi tämä kertoi oikeudessa sormen olleen kipeä viikkoja, kun hän oli poliisille kertonut kivun jatkuneen pari vuorokautta. 

Mies kuitenkin sanoo, että kipua oli varmasti pidempään kuin pari päivää. Mies ei kuitenkaan kerro muistavansa kaikkia sanomiaan sanalleen.

Kello 10.57: Vartijan mukaan koko tilanteeseen oli jouduttu, koska Bouanane ei ollut halunnut ottaa lääkettä suun kautta vapaaehtoisesti. Vartijat olivat siis menneet Bouananen selliin, koska tälle oltiin antamassa lääkettä tahdonvastaisesti injektiona.

Kello 10.54: Bouanane oli tapahtumien aikaan psykiatrisessa vankisairaalassa. 

Kello 10.53: Bouananen avustaja huomautti äsken, että todistaja voisi pitää kertomuksessaan tauon, jotta tulkki ehtisi kääntää kertomuksen Bouananelle. Bouanane kuitenkin puuttui itse tähän ja sanoi, ettei vanginvartijan puheita tarvitse kääntää hänelle, vaan hän ymmärtää suomen kieltä hyvin.

Kello 10.51: Nyt oikeudessa ääneen pääsevät kaksi vanginvartijaa, joille Bouanane teki loppuvuodesta 2020 väkivaltaa.

Ensimmäisenä luvassa on mies, jota Bouanane puri sormeen. 

Vartijan mukaan Bouananelle oltiin tilanteessa antamassa tahdonvastaista lääkitystä. 

Vartija kertoo, että oli mennyt Bouananen selliin ensimmäisenä. Vartijoita oli tilanteessa miehen muistin mukaan useampi, koska oli varauduttu siihen, että Bouanane olisi väkivaltainen.

Mies kertoo, että Bouanane painettiin sellin seinää vasten. Bouanane teki tilanteessa vastarintaa. 

Äänessä olevalla vartijalla oli suojanaan pleksinen kilpi, jonka hän antoi tässä tilanteessa pois, ja otti Bouananea päästä kiinni. Tämän tarkoituksena oli turvata se, ettei Bouanane loukkaa itseään, kun vartijat vievät hänet maahan.

Tässä tilanteessa Bouanane käänsi päätään hyvin nopeasti ja sai miehen sormen suuhunsa. Miehen mukaan Bouanane puri hyvin voimakkaasti. Miehen mukaan hampaat olivat onneksi pituussuunnassa. Hän arvelee, että sormi olisi puremisen voimasta katkennut, jos sormi olisi ollut suussa toisin päin.

Vartija ei kuitenkaan hellittänyt otettaan Bouananen päästä, vaan hän sai yhdessä muiden vartijoiden kanssa Bouananen vietyä maahan ja tehtyä tälle lääketieteellisen toimenpiteen.

Vartijan mukaan sormi oli kipeä viikkoja tapahtumien jälkeen. 

Kello 10.43: Bouananen puolustus, eli asianajaja Kaarle Gummerus summaa, mistä asiassa on tänään kysymys:

Ensimmäisen syytekohdan kohdalta on selvitettävä, mikä oli Bouananen tarkoitus tilanteessa. Kahden muun tilanteen kohdalla on Gummeruksen mukaan kyse pelkästään oikeudellisesta arvioinnista, eli siitä, että miten sinänsä riidattomat tapahtumat on oikeudessa arvioitava.

Kello 10.41: Syyttäjä kertoo tarkemmin, miten syytteissä kuvatut tilanteet etenivät. 

Virkamiehen vastustaminen -syyte perustuu syyttäjän mukaan siihen, että Bouanane oli ulos vietäessä kääntynyt yllättäen päin vartijaa ja tullut "lyöntietäisyydelle". Syyttäjän mukaan teko oli uhkaava. 

Puremistilanne puolestaan liittyy tilanteeseen, jossa Bouananelle oltiin antamassa jonkinlaista intektiota. Bouananen puolustus kertoi, että Bouanane ei olisi halunnut piikkiä ottaa.

Vanginvartija piti Bouananea päästä kiinni. Bouanane puri miestä sormeen tässä tilanteessa. 

Potkaisutilanne liittyi ensimmäisen tilanteen tapaan ulkoiluun. Bouanane potkaisi vanginvartijaa nivusiin, kun häntä oltiin viemässä takaisin selliin. Välikohtaus sattui vankilan portaikon ylätasanteella. 

Tilanteen jälkeen Bouanane kaadettiin maahan. 

Kello 10.39: OIkeuden mukaan osa tänään käsiteltävistä asioista on salassapidettäviä. Nämä seikat liittynevät Bouananen terveydentilaan tapahtumien aikaan.

Kello 10.36: Näistä rikoksista miestä syytetään:

Virkamiehen vastustaminen: Bouanane oli syyttäjän mukaan 13. lokakuuta 2020 tehnyt vankilan vartijalle törkeän eleen, kun Bouananea oltiin viemässä vankilan ulkoilutilaan. 

Bouanane kiistää tämän syytteen. Hän kiistää, että hänen olisi ollut tarkoitus uhata vartijaa. Hän on ollut puolustuksensa mukaan "pahalla päällä" ja kääntynyt, mutta tarkoituksena ei ole ollut uhata.

Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen: Bouanane oli syyttäjän mukaan 15. lokakuuta 2020 purrut vankilan vartijaa etusormeen, kun hänelle oltiin tekemässä lääkinnällistä toimenpidettä. Vartija oli tuossa tilanteessa pitänyt Bouananen päästä kiinni.

Vartija kertoi oikeudessa, että puremasta oli tullut kipua, ja hän oli joutunut tapahtuneen jälkeen käymään useamman kerran verikokeissa selvittääkseen, oliko hän saanut puremasta jonkin sairauden.

Bouanane myöntää tämän tapahtuman sinänsä, mutta kiistää syytteen. Hänen mukaansa kyse oli virkamiehen vastustaminen, koska väkivalta oli vähäistä.

Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen:  

Syyttäjän mukaan Bouanane oli vielä 31. lokakuuta 2020 potkaissut vanginvartijaa nivusten alueelle, kun häntä oltiin viemässä selliinsä ulkoilusta. 

Bouanane kiistää myös tämän syytteen nimikkeen, mutta myöntää syytteessä kuvatut tapahtumat sinänsä. Bouanane toivoo, että hänet tuomittaisiin tältäkin osin vain virkamiehen vastustamisesta.

Bouananen puolustuksen mukaan Bouananen terveydentila on ollut tapahtumien aikaan heikko, ja asia tulisi ottaa huomioon ratkaisua annettaessa.

Kello 10.21: Oikeudessa käydään nyt läpi jutun kulkua. Oikeus kyselee Bouananelta sekä tämän avustajalta, asianajaja Kaarle Gummerukselta, kuinka hyvin Bouanane ymmärtää suomen kieltä. Bouanane kertoo ymmärtävänsä. Paikalla on kuitenkin arabian kielen tulkki kaiken varalta.

Kello 10.18:

Kello 10.14: Toimittajat päästettiin videosaliin, ja videoyhteyden välityksellä näkyi, miten Bouanane tuotiin oikeussaliin. Mies näyttää hieman eriltä kuin aiemmin Turun terrori-iskun oikeudenkäynnissä, sillä mies on leikannut hiuksensa.

Kello 10.09: Oikeudenkäynti ei ole vielä alkanut, tai mediaa ei ainakaan ole päästetty oikeussaliin, josta oikeudenkäyntiä on määrä pystyä seuraamaan etäyhteyksien kautta. Varsinainen istunto on Turun vankilassa, mutta toimittajille ei ole tilaisuuteen pääsyä.

Aiemmin:

Poliisi pysäytti ampumalla

Marokkolainen Abderrahman Bouanane istuu parhaillaan elinkautista vankeusrangaistusta terrorismirikoksista.

Mies puukotti Turun keskustassa kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa muuta 18. elokuuta vuonna 2017. Poliisi pysäytti miehen ampumalla.

Käräjäoikeus tuomitsi Bouananen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kesäkuussa 2018. Tuomio tuli kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Väkivaltaista käyttäytymistä aiemminkin

Bouanane käyttäytyi väkivaltaisesti myös oikeudenkäynnin aikana. Alibi-lehti kertoi aikanaan, että Bouanane oli yrittänyt hyökätä sellistään vartijoiden kimppuun.

Oikeudessa mies istui käsiraudoissa väkivallan uhan takia, ja Rikospaikan tietojen mukaan Bouanane joutui tuolloin tapaamaan asianajajaansakin pleksin tai kaltereiden takaa.

Bouanane oli valittamassa käräjätuomiostaan hovioikeuteen, mutta veti valituksensa pois ennen asian käsittelyä. Asiasta uutisoitiin alkuvuodesta 2019.

Bouananen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kertoi tuolloin medialle, että syynä valituksen perumiselle oli, ettei Bouanane halunnut enää olla asian kanssa tekemisissä.

Lue myös:

    Uusimmat