Turun terroristi tuomittiin vankilan vartijoiden väkivaltaisesta vastustamisesta: Potkaisi vartijaa nivusiin ja puri toista

Turun puukottaja tuomittiin elinkautiseen vankeuteen 2:26
MTV Uutiset kertoi Turun terroristin elinkautisesta vankeustuomiosta tuoreeltaan. Katso video aiheesta yltä.

Turun terrori-iskusta elinkautista istuva Abderrahman Bouanane tuomittiin tänään kahdesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Bouanane istuu parhaillaan elinkautista tuomiotaan. Oikeus katsoi, että Bouananea ei voida tuomita ehdolliseen vankeuteen hänen aiemman rikollisuuden vuoksi.

Oikeuden mukaan Bouanane vastusti Turun Saramäen vankilan vartijoita loppuvuonna 2020 kolme eri kertaa. Häntä syytettiin kahdesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja yhdestä virkamiehen vastustamisesta, mutta virkamiehen vastustamissyyte hylättiin.

Puri vartijaa käteen

Lokakuussa 2020 Bouanane puri vankilan vartijaa käteen hoitotilanteessa. 

Bouanane oli syyttäjän mukaan 15. lokakuuta 2020 purrut vankilan vartijaa etusormeen, kun hänelle oltiin tekemässä lääkinnällistä toimenpidettä. Vartija oli tuossa tilanteessa pitänyt Bouananen päästä kiinni.

Vartija kertoi oikeudessa, että puremasta oli tullut kipua, ja hän oli joutunut tapahtuneen jälkeen käymään useamman kerran verikokeissa selvittääkseen, oliko hän saanut puremasta jonkin sairauden.

Bouanane myönsi tämän tapahtuman sinänsä, mutta hän kiisti syytteen. Hänen mukaansa kyse oli virkamiehen vastustamisesta, koska väkivalta oli vähäistä.

Oikeuden mukaan kyse oli kuitenkin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Oikeus myös määräsi Bouananen maksamaan vartijalle 500 euroa korvauksia kivusta ja särystä.

Potkaisi vartijaa nivusiin

Syyttäjän mukaan Bouanane potkaisi 31. lokakuuta 2020 toista vanginvartijaa nivusten alueelle, kun häntä oltiin viemässä selliinsä ulkoilusta. 

Ulkoiluun vietäessä Bouananelle laitettiin käsiraudat. Ulkoilupihalla ne otettiin pois, ja Bouanane vietti ulkona noin tunnin. Kun Bouananea oltiin viemässä takaisin sisään, Bouanane yllättäen potkaisi taakse päin portaiden yläpäässä. 

Vartija oli Bouananen takana. Potku tuli yllättäen kohti. Mies otti kaiteesta kiinni ja onnistui pysymään tasapainossa. Jos mies ei olisi pysynyt pystyssä, hän olisi voinut kaatua portaikkoon. 

Bouanane otettiin tämän jälkeen hallintaotteeseen, ja hänet kannettiin eristysselliinsä. 

Puolustuksen mukaan Bouananen terveydentila oli tapahtumien aikaan heikko.

Oikeus määräsi Bouananen maksamaan vartijalle 300 euroa korvauksia kivusta ja särystä.

Kolmas syyte hylättiin

Yksi syyte koski virkamiehen vastustamista, joka tapahtui 13. lokakuuta 2020. Syytteen mukaan Bouanane teki vankilan vartijalle törkeän ja hyökkäävän eleen, kun häntä oltiin viemässä vankilan ulkoilutilaan. Bouanane kertoi itse oikeudessa kääntyneensä hyppäämällä nopeasti ja sitten takaisin. 

Bouananen mukaan hänen tarkoituksensa ei ollut uhata vartijaa. Hän oli puolustuksensa mukaan "pahalla päällä" ja kääntyi, mutta tarkoituksena ei ollut uhata. Tämä syyte hylättiin.

Puukotti kaksi kuoliaaksi

Marokkolainen Abderrahman Bouanane istuu parhaillaan elinkautista vankeusrangaistusta terrorismirikoksista.

Mies puukotti Turun keskustassa kaksi ihmistä kuoliaaksi ja haavoitti kahdeksaa muuta 18. elokuuta vuonna 2017. Poliisi pysäytti miehen ampumalla.

Käräjäoikeus tuomitsi Bouananen elinkautiseen vankeusrangaistukseen kesäkuussa 2018. Tuomio tuli kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta sekä kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Juttu ei koskaan edennyt hovioikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat