Mainos

Turun hovioikeus kumosi Kupittaan hoitajan tuomion 80-vuotiaan potilaan lyömisestä – todistajan kertomus osin epälooginen

Turun hovioikeus on hylännyt yhden hoitajan syytteen törkeästä pahoinpitelystä Turun Kupittaan sairaalassa vuonna 2009.

Mies tuomittiin aiemmin käräjillä vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen siitä, että hän olisi lyönyt sängyssä maannutta yli 80-vuotiasta potilasta nyrkillä rintakehään ja vatsaan.

Öisestä tapauksesta todisti hoitajan tuolloinen työpari. Hoitaja kiisti syytteen ja sanoi, että potilas oli niellyt palan vaahtomuovipatjaa ja hän takoi tätä selkään estääkseen potilasta tukehtumasta.

Työpari ei esimerkiksi muistanut, oliko tutkinut tai seurannut potilaan tilaa tapahtuman jälkeen. Hän oli kertonut ensimmäisen kerran tapahtumista noin neljä vuotta tapahtumien jälkeen, koska pelkäsi kertomansa mukaan potkuja.

– Kertomusta ei voida pitää loogisena kokonaisuutena, ja puute heikentää hovioikeuden käsityksen mukaan sen luotettavuutta olennaisesti, Turun hovioikeus toteaa ratkaisussa.

Hoitaja vapautui ehdollisesta vankeudesta ja korvausvelvollisuudesta, joihin käräjäoikeus hänet tuomitsi.

Muut tuomiot nurin aiemmin

Kahta muuta hoitajaa syytettiin aiemmin muun muassa virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta syytteet kaatuivat jo käräjillä. Väitteinä oli, että miehet olisivat esimerkiksi antaneet potilaille lääkkeitä ilman lääkärin lupaa.

Yhtä Kupittaan sairaalan hoitajaa puolestaan on syytetty pahoinpitelystä sillä perusteella, että tämä olisi painanut potilasta kurkusta polvella. Mies tuomittiin käräjillä, mutta syyte kaatui Turun hovioikeudessa.

Todistajina kuullut kaksi hoitajaa kertoivat tilanteesta eri tavoin. Toinen kertoi nähneensä polvella painamisen, toinen ei.

Hovioikeus piti luotettavampana todistajaa, joka kertoi polvella painamisen tapahtuneen. Hovioikeuden mukaan teko ei kuitenkaan täyttänyt pahoinpitelyn tunnusmerkkejä.

Juttua täydennetty 20.2.2019 klo 16:14.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja