Mainos

Turun Kupittaan sairaalan hoitajan syyte kaatui hovissa – ei näyttöä vanhuksen pahoinpitelystä

Vanhusta polvella kurkusta painaneen Turun Kupittaan sairaalan hoitajan pahoinpitelysyyte kaatui perjantaina Turun hovioikeudessa.

Vanhuspsykiatrian osaston hoitaja oli Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tuomittu pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan hoitaja painoi polvellaan potilaan kurkkua, kun potilasta oltiin asettamassa yöksi magneettivöihin.

Syytetty hoitaja kiisti teon sekä käräjillä että hovioikeudessa. Todistajina kuullut kaksi muuta hoitajaa kertoivat tilanteesta eri tavoin. Toinen kertoi nähneensä polvella painamisen, toinen ei.

Hovioikeus piti luotettavampana todistajaa, joka kertoi polvella painamisen tapahtuneen. Hovioikeuden mukaan teko ei kuitenkaan täyttänyt pahoinpitelyn tunnusmerkkejä.

Oikeuden mukaan potilas oli tilanteessa levoton ja rimpuili hoitajia vastaan. Oikeus katsoi, ettei ollut näyttöä siitä, että syytetty hoitaja olisi tahallaan aiheuttanut potilaalle kipua tai muutoinkaan käyttänyt liiallisia voimakeinoja.

Näin ollen oikeus kumosi hoitajan syytteen ja vapautti hänet käräjillä tuomitusta sakkorangaistuksesta.

Toinenkin pahoinpitelytuomio tulossa hovikäsittelyyn

Viime syyskuussa toinen Kupittaan hoitaja tuomittiin potilaan törkeästä pahoinpitelystä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi, että hoitaja löi sängyssä maannutta yli 80-vuotiasta potilasta nyrkillä rintakehään ja vatsaan.

Hoitaja kiisti syytteen ja sanoi, että potilas oli niellyt palan vaahtomuovipatjaa ja hän takoi tätä selkään estääkseen potilasta tukehtumasta.

Jutussa oli syytettynä myös kaksi muuta osaston hoitajaa muun muassa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän syytettiin muun muassa antaneen potilaille lääkkeitä ilman lääkärin lupaa. Syytteet kaatuivat, koska oikeuden mukaan epäselväksi jäi esimerkiksi se, kuinka paljon ja kenelle lääkkeitä oli annettu.

Käräjäoikeuden mukaan tapaus paljasti osaston toiminnassa moitittavia puutteita.

– Vaikka rikollinen menettely on jäänyt näyttämättä, on virheelliset toimintatavat sekä huono johtaminen katsottava näytetyksi, oikeus sanoi tuomiossaan.

Myös tästä tuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.