Mainos

Syyttäjä: Kupittaan G1-osaston hoitaja painoi vanhusta polvella kurkusta – "Toiminta kuin Yksi lensi yli käenpesän -elokuvasta"

Turun käräjäoikeudessa luettiin torstaiaamuna syyte pahoinpitelystä entiselle Kupittaan sairaalan G1-osaston hoitajalle. Syyttäjän mukaan hoitaja väänsi dementoituneen potilaan kättä, kaatoi hänet sänkyyn ja painoi polvella kurkusta.

Torstaiaamuna alkanut käsittely on osa Kupittaan sairaalan pahoinpitelyvyyhtiä. Viime viikolla syyttäjä päätti nostaa syytteet kolmea hoitajaa vastaan aiemmista tapahtumista. Tämä on niistä erillinen.

Oikeudessa puitu tapaus ajoittuu jouluun 2015.

71-vuotiasta miestä oltiin laittamassa yöksi magneettivöihin, kun väkivaltaa syyttäjän mukaan käytettiin. Syyttäjän mukaan potilaan käsi oli heilahtanut ja osunut hoitajaan, johon hoitaja oli ylireagoinut.

Tilanteessa oli myös toinen hoitaja, jota kuullaan jutussa todistajana.

G1-vyyhti

Turun Sanomat paljasti Kupittaan sairaalan G1-osaston väkivallan viime vuonna, mistä seurasi poliisitutkinta.

Viime viikolla syyttäjä päätti nostaa syytteitä tapahtumista vuosina vuosina 2009 ja 2013. 

Yksi hoitaja sai syytteen törkeästä pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista hoitajaa syytetään vapaudenriistosta, neljästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja pahoinpitelystä.

Kolmas hoitaja sai syytteen kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. 

Näitä juttuja puidaan oikeudessa myöhemmin.

Syytetty kiisti syytteen. Hoitaja ei muista tapausta, mutta katsoi ettei muutenkaan ole ylittänyt voimankäytön rajoja. Kyse oli normaalista fyysisestä voimankäytöstä, hoitajan asianajaja Jyrki Nurmi sanoi.

Syyttäjä Anja Rantanen-Lahti vaati hoitajalle ehdollista vankeutta.

Asianomistaja: ”Kosto”

Uhri ei itse kyennyt saapumaan oikeuteen. Häntä edusti salissa tytär ja avustajana oli varatuomari Katarina Harjunlahti-Vähäkangas.

Asianomistaja ajaa jutussa toistakin syytettä, josta syyttäjä Rantanen-Lahti on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen ei näyttöä -perusteella.

Asianomistajan mukaan hoitaja on syyllistynyt 4.-6.12.2015 törkeään pahoinpitelyyn ja heitteillepanoon. Tuossa tilanteessa hoitaja oli lääkkeenantamistilanteessa väkivaltainen ja käynyt makaamaan miehen päälle. Potilaalta murtui kylkiluita ja siitä seurasi veririnta.

Mies oli suljettu erityishuoneeseen. Asianomistajan mukaan hoitaja ei kirjannut tapahtumaa, eikä pyytänyt lääkäriä paikalle. Potilas jäi huoneeseen kahdeksi vuorokaudeksi ja sai hoitoa vasta omaisten vaatimuksesta.

Toinen pahoinpitely tapahtui sitten muutaman viikon päästä, kun mies palasi keskussairaalan teho-osastolta G1-osastolle.

Asianomistajan mukaan jälkimmäinen pahoinpitely on kosto siitä, että hoitajan määräaikaista työsuhdetta ei enää jatkettaisi aiemman tapauksen takia.

– Osaston toiminta on ollut kuin elokuvasta "Yksi lensi yli käenpesän", varatuomari Harjunlahti-Vähäkangas sanoi salissa.

Hoitaja kiisti syytteen myös asianomistajan ajaman syytteen osalta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.