Hakkasiko hoitaja vanhuksen vai pelastiko tämän hengen – Kupittaan kohuosaston hoitajien syytteitä puitiin käräjillä

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta kolmelle mieshoitajalle, jotka ovat työskennelleet Turun Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian suljetulla osastolla. Syytteitä käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina.

Syytetyt kiistävät kaikki syytteet.

Raskain syyte on törkeä pahoinpitely kesältä 2009. Syyttäjän mukaan yksi G1-osaston hoitajista löi yövuorossa puolustuskyvytöntä, sängyssä maannutta 80-vuotiasta potilasta nyrkillä rintakehään ja vatsaan useita kertoja. Tilanteesta todisti oikeudenkäynnissä hoitajan tuolloinen työpari, jonka mukaan hoitaja vaikutti "raivostuneelta".

Puolustuksen mukaan tilanne oli aivan päinvastainen. Hoitaja kertoi, että potilas oli niellyt palan vaahtomuovipatjaa, ja hän takoi tätä selkään estääkseen potilasta tukehtumasta.

Puolustus: Sairaalan arki ei ole kaunista 

Toisessa, vuonna 2013 sattuneessa tapauksessa mies ja toinen hoitaja viskasivat syyttäjän mukaan potilaan geriatriseen tuoliin suihkuhuoneessa. Molempia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lisäksi toinen hoitaja oli antanut lääkkeitä potilaille ilman lääkärin lupaa sekä kehottanut kahta muuta hoitajaa tekemään samoin, syyttäjä sanoi.

Kolmatta hoitajaa syytetään vapaudenriistosta, pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan mies laittoi potilaita eristykseen yöaikaan ilman lääkärin lupaa.

Pahoinpitelysyyte liittyy tapaukseen, jossa syyttäjän mukaan mies toisen, nimeämättömäksi jääneen hoitajan kanssa kaatoi tai heitti naispotilaan eristyshuoneen lattialle. Lisäksi miehen syytetään heittäneen potilaita kovakouraisesti sänkyyn sekä antaneen potilaille lääkkeitä ilman lääkärin lupaa.

Nämäkin epäillyt rikokset tapahtuivat vuonna 2013. Syyttäjä tai asioista todistaneet, Kupittaalla tuolloin työskennelleet kolme muuta hoitajaa, eivät pystyneet kertomaan tarkkoja päivämääriä tai yksilöimään potilaita, joihin kaltoinkohtelu olisi kohdistunut.

Kahden syytetyn asianajajana toimiva Mika Ylönen korosti oikeudessa, että psykiatrisessa sairaalassa tapahtuu kiinniottotilanteita.

– Jos toinen pistää hanttiin, joutuu ottamaan kovaa kiinni. Arki siellä (sairaalassa) ei aina ole kaunista meidän muiden silmissä, mutta tämä on realistista, Ylönen sanoi.

Ilmapiiriä ja työskentelytapoja arvosteltiin 

Poliisi ilmoitti viime vuoden helmikuussa tutkivansa potilaiden kohtelua Kupittaan G1-osastolla. Sitä ennen Turun Sanomat oli kertonut, että potilaita oli muun muassa lääkitty tiedottomaksi, jotta hoitajat saisivat nukkua.

Nyt syytteessä olevat hoitajat ovat saaneet käsiteltävistä tapauksista kirjalliset varoitukset työnantajaltaan vuonna 2013, poislukien suihkuhuoneessa tapahtuneeksi väitetty kaltoinkohtelu. Puolustus korosti, etteivät varoitukset silti tarkoita, että tapauksissa täyttyisivät rikoksen tunnusmerkit.

Sekä syytettyjen että todistajien lausunnoista oikeudessa ilmeni, että osaston ilmapiiri oli ollut tulehtunut. Vuoden 2009 väitetystä törkeästä pahoinpitelystä todistanut hoitaja sanoi, ettei vuosiin uskaltanut tuoda asiaa esille, koska pelkäsi saavansa potkut.

Myös työskentelytavoista oli ollut erimielisyyksiä. Toisen todistajan mukaan osaston koko lääkitysjärjestelmä oli "harmaalla alueella" ja hoitokulttuuri "20 vuoden takaa".

Tuomio annetaan 19. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat