Turkuun avataan jättimäinen tutkimusravintola – ruokailua analysoidaan aidossa ympäristössä

Turkuun avataan ensi syksynä tutkimusravintola, joka on kansainvälisestikin ainutlaatuinen. Ravintolassa tutkijat voivat seurata ja mitata kuluttajien ruokavalintoja sekä kokemuksia ja yritykset saavat testata tuotteitaan.

Lounastajia ravintolaan mahtuu noin 1 500. Heistä kerätään tietoja erilaisilla teknologioilla. Esimerkiksi ruokalinjasto tunnistaa, mitä ruokalajeja kuluttajat valitsevat ja mikä on aterian ravintosisältö sekä hävikin määrä. Erillisessä ravintolasalissa mitataan aistiärsykkeiden kuten valojen, värien, tuoksujen ja äänimaailman vaikutusta ruokailukokemuksiin.

Mukana hankkeessa ovat Turun ja Vaasan yliopistot, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä joukko yrityksiä.

Kuluttajatutkimusta tehdään nykyisin paljon laboratorio-olosuhteissa. Näin saadut tiedot eivät kuitenkaan aina vastaa käyttäytymistä arkielämässä, taustoittaa kehityspäällikkö Mari Norrdal Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

– Ruokaelämyskeskus tarjoaa oikean ympäristön, missä ihmiset käyvät päivittäin syömässä lounasta ja tekevät aitoja valintoja.

Lounastajat saavat omat tiedot käyttöönsä

Ravintola aukeaa ensi syksynä Medisiina D -uudisrakennuksessa Turun Kupittaan kampuksella. Taloon tulee yliopiston, sairaanhoitopiirin ja ammattikorkeakoulun tiloja. Rakennuttajana on Suomen Yliopistokiinteistöt ja ravintolaa pyörittää Sodexo.

Ravintolaan odotetaan asiakkaita alueen oppilaitoksista ja työpaikoilta. Vapaaehtoiset rekrytoidaan mukaan tutkimusyhteisöön, jonka osallistujat saavat itseään koskevat tiedot käyttöönsä.

Ruokailijoilta voidaan kysyä mobiilisovelluksen avulla lyhyet kommentit ruuasta. Linjastolta saadaan tietoa siitäkin, miten ruuista annettava informaatio vaikuttaa valintoihin.

Ravintolassa voi toki käydä ruokailemassa myös ilman tutkimuksiin osallistumista.

Yrityksille ravintola tarjoaa tilaisuuden testata uusia ruokatuotteita, konsepteja ja palvelumalleja. Esimerkiksi teknologiayritykset voivat testata ruokaan ja terveyteen liittyviä sovelluksia. Testaus on yrityksille osin maksullista. 

Lue myös:

    Uusimmat