Mainos

Turkki valmis ulottamaan tulliliiton uusiin EU-maihin

Turkki on valmis laajentamaan EU:n ja Turkin välisen Ankaran sopimuksen unionin uusiin jäsenmaihin. Kauppaa ja tavaroiden liikkuvuutta edistävä tullisopimus tulee kattamaan myös Kyproksen, jonka kreikkalaisen osan hallitusta Turkki ei ole tunnustanut.

Laajentumiskomissaarin Olli Rehnin mukaan Turkki on toimittanut eilen kirjeen, jossa se ilmoittaa hyväksyvänsä EU:n komission valmisteleman tekstin sopimuksen laajentamisesta.

-Komissio voi sen pohjalta nyt toimittaa virallisen ehdotuksen jäsenmaiden hyväksyttäväksi ja allekirjoitettavaksi, kertoo Rehn.

EU-maiden johtajien huippukokous asetti joulukuussa sopimuksen laajentamisen keskeiseksi ennakkoehdoksi sille, että Turkin kanssa avataan jäsenyysneuvottelut 3. lokakuuta. Turkille sopimus on ollut hankala nieltävä Kypros-suhteiden takia.

-Tämä on hyvä enne tuleville neuvotteluille. Se osoittaa Turkin tarttuneen joulukuisiin sitoumuksiin. Sopimuksen allekirjoitus vahvistaa erityisesti luottamusta Turkin ja Kyproksen suhteiden normalisoitumiseen, Rehn jatkoi.

Pohjalle jää joka tapauksessa edelleen ongelmia. Uutistoimisto Reutersin mukaan Turkin hallitus tulkitsi tuoreeltaan, ettei sopimus edellytä maan lentokenttien ja satamien avaamista Kyproksen kreikkalaisosan lentokoneille ja aluksille.

Kypros on puolestaan uhannut kaataa Turkin jäsenyysneuvottelujen avauksen lokakuussa, mikäli Ankaran toimet eivät tyydytä.

Myönteisiä viestejä

Rehn sanoi saaneensa muutenkin myönteisiä viestejä, kun hän viime viikolla tapasi Turkin ulkoministerin Abdullah Gülin.

-Gül vakuutti Turkin sitoutuneen uudistuksiin. EU:n huippukokouksen alleviivaamat rikos- ja yhdistyslain uudistukset astuvat voimaan 1. huhtikuuta. Luonnollisesti seuraamme tarkoin näitä lakiuudistuksia, jotka ovat olennaisia ihmisoikeuksien kohentamiselle ja koko oikeusvaltioperiaatteelle, Rehn huomautti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.