Mainos

Turkki sanoo auttaneensa Yhdysvaltoja iskussa Isis-johtajaa vastaan – vahvistusta al-Baghdadin kuolemasta odotetaan edelleen

Turkki sanoo tehneensä Yhdysvaltojen kanssa yhteistyötä operaatiossa, jossa äärijärjestö Isisin johtajan uskotaan kuolleen. Amerikkalaismedia kertoi aiemmin, että Yhdysvallat iski eilen Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadia vastaan Idlibissä Syyriassa lähellä Turkin rajaa.

– Ennen Yhdysvaltojen operaatiota Idlibin maakunnassa maidemme välillä tapahtui tiedonvaihtoa ja koordinointia, Turkin puolustusministeri tviittasi kommentoimatta asiaa enempää.

Myös Syyrian kurdien SDF-joukot kertovat jakaneensa tiedustelutietoja Yhdysvaltojen kanssa operaatioon liittyen. SDF on taistellut vuosia Isisiä vastaan Syyriassa.

Tappoi ilmeisesti itsensä

Amerikkalaismedian mukaan Isis-johtaja ilmeisesti tappoi itsensä, kun Yhdysvaltojen joukot hyökkäsivät hänen piilopaikkaansa Idlibissä. Lähteiden mukaan hänellä saattoi olla jonkinlainen räjähdevyö.

Yhdysvallat ei ole vahvistanut tietoa al-Baghdadin kuolemasta, mutta presidentti Donald Trumpilta odotetaan asiasta ilmoitusta iltapäivällä Suomen aikaa. Mediatietojen mukaan al-Baghdadin henkilöllisyyttä varmistetaan dna-testeillä.

Irakilaiset turvallisuuslähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että heidän lähteensä Syyriassa ovat vahvistaneet al-Baghdadin kuoleman.

Turvallisuuslähteiden mukaan al-Baghdadin piilopaikka paljastui, kun hän yritti kuljettaa perheensä pois Idlibistä. Al-Baghdadin lisäksi surmansa sai hänen henkivartijansa, lähteet sanovat.

Syyrian sotaa seuraavan järjestön mukaan operaatiossa käytettiin helikoptereita ja se kohdistui taloon ja autoon Barishan kylän liepeillä. Kylä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Turkin rajasta.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan iskussa kuoli kaikkiaan yhdeksän ihmistä.

"Merkittävämpää kuin bin Ladenin surmaaminen"

Jos tieto al-Baghdadin kuolemasta pitää paikkaansa, se on Isisille iso takaisku, mutta ei merkitse järjestön loppua, sanoo tutkija Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Paronen pitää Isis-johtajan kuolemaa merkittävämpänä kuin aikanaan al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin surmaamista. Toisin kuin bin Laden, al-Baghdadi oli myös uskonoppinut ja häntä pidettiin profeetta Muhammadin jälkeläisenä.

Parosen mukaan al-Baghdadin rooli oli erityisen merkittävä Isisin "kalifaatissa", joka muun muassa houkutteli suuria määriä vierastaistelijoita Syyriaan ja Irakiin.

– Esimerkiksi Syyriassa vangitut naiset ovat kertoneet, että heidän halunsa oli kansallisuudestaan huolimatta elää islamilaisessa valtiossa, ja al-Baghdadi oli sen hallintomallin päämies ja ehdoton diktaattorimainen auktoriteetti.

Al-Baghdadin merkittävästä asemasta huolimatta Paronen ei usko, että hänen kuolemansa voisi johtaa Isisin hajoamiseen.

– Al-Baghdadin kuolema merkitsee Isisille merkittävää arvovaltatappiota, jonka myötä se ei ehkä enää näyttäydy niin houkuttelevana esimerkiksi länsimaissa terrori-iskua kaavailevalle nuorelle. Toisaalta al-Baghdadi ei ole ollut erityisen mediaseksikäs persoona muutenkaan. Esimerkiksi bin Ladeniin verrattuna hän ei esiintynyt mediassa paljoa, Paronen huomauttaa.

Seuraajasta valtataistelu

Parosen mukaan al-Baghdadin seuraajasta käydään todennäköisesti voimakas valtataistelu Isisin sisällä ja jonkinlaista sirpaloitumista voi olla edessä.

– Irakissa ja Syyriassa on Isisin verkoston osia, jotka saattavat ryhtyä kamppailemaan vallasta. Lisäksi ihan toinen kysymys on se, mitä Isisin ulkomaansolut tekevät. Jihadistisessa kaanonissa uskollisuudenvala annetaan nimenomaan liikkeen johtajalle, eli tässä tapauksessa henkilökohtaisesti al-Baghdadille.

Paronen arvioi, että jos al-Baghdadin kuolema varmistuu, se voi motivoida joitain Isisin jäseniä suunnittelemaan kostoiskuja länsimaissa. Toisaalta Isis on muutenkin koko ajan käskenyt jäseniään iskemään länsimaita vastaan, hän huomauttaa.

Al-Baghdadin on kerrottu kuolleen jo monesti

48-vuotiaan al-Baghdadin on huhuttu kuolleen useasti aiemminkin. Yhdysvallat oli asettanut al-Baghdadista 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Al-Baghdadi syntyi vuonna 1971 Samarrassa Irakissa Bagdadin pohjoispuolella keskiluokkaiseen sunnimuslimiperheeseen. Hänen oikea nimensä on Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.

Al-Baghdadi oli jo nuorena kiivaan uskonnollinen ja hakeutui opiskelemaan islamia ja Koraania yliopistoon. Jatko-opintojen aikana al-Baghdadin setä kehotti häntä liittymään diktaattori Saddam Husseinin aikana kiellettyyn sunnipuolue Muslimiveljeskuntaan. Islamistiliikkeessä al-Baghdadi löysi hengenheimolaisia liikkeen äärilaidoilta äärikonservatiivisesta salafismista.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin keväällä 2003. Joitain kuukausia sen jälkeen al-Baghdadi oli mukana perustamassa sunnalaista kapinallisryhmää, joka teki iskuja amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Helmikuussa 2004 Yhdysvaltojen joukot ottivat al-Baghdadin kiinni Fallujahin kaupungissa ja vangitsivat hänet 10 kuukaudeksi. Vankeudessa hän omistautui uskonnolleen ja ryhtyi muun muassa opettamaan muita vankeja.

Päästyään vapaaksi al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan ja eteni lopulta sen johtoon. Vuonna 2013 hän ilmoitti nykyisen Isisin perustamisesta ja vuonna 2014 julisti äärijärjestön "kalifaatin" osiin Syyriaa ja Irakia. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja