Mainos

Asiantuntija: Isis-johtajan kuolema voi antaa lisämotivaatiota uusiin iskuihin – iskun sijainti vaikeuttaa kuoleman vahvistamista

Venäjän puolustusministeriö kertoi maan armeijan saattaneen tappaa jihadistijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin ilmaiskulla toukokuun 28. päivä. Kohteena oli Isisin taisteluneuvoston kokous Syyrian Raqqassa.

Venäjä tutkii tiedustelukanaviensa kautta, onko maailman etsityimmäksikin mieheksi tituleerattu todella kuollut.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Wolfgang Mühlberg väittää Venäjän ilmoituksessa olevan kyse psykologisesta sodankäynnistä, jolla saadaan nostettua maan sotajoukkojen moraalia.

Jos kuolema varmistetaan, sillä ei olisi jihadismia ja Syyrian konfliktia tutkineen Mühlbergin mukaan negatiivista vaikutusta Isisin seuraajiin.

– Heille se voisi antaa lisämotivaatiota iskujen tekemiseen.

Jos Venäjä ottaa ”kunnian” al-Baghdadin surmaamisesta, terrori-iskujen riski Venäjälle voisi lisääntyä Mühlbergin mukaan.

Al-Baghdadin kuolema ei vaikuttaisi Mühlbergin mukaan Isisin olemassaoloon. Terrorijärjestö on joutunut operoimaan yhä enemmän piilossa länsimaiden sotilaallisen painostuksen vuoksi.

– Tämä prosessi tosin voisi nopeutua kuoleman myötä. Mutta ei Isis tähän hajoaisi.

Voisivatko Isis ja al-Qaida yhdistyä?

Mühlbergin mielestä al-Baghdadin johtajan kuolema on täysin mahdollista, mutta hän kehottaa odottamaan virallista todistusta aiheesta.

Isku tapahtui Raqqassa, joka ei ole länsiliittouman tai venäläisten hallussa. Sen takia fyysistä todistusta surmasta voi olla vaikea saada.

Jos kuolema vahvistuu, mielenkiintoisinta on Mühlbergin mukaan seurata, kuinka Al-Qaida ja Isis reagoivat tilanteeseen.

– Järjestöt saattaisivat yhtyä, koska Isis on ideologisesti lähtöisin al-Qaidasta.

Irakin varapresidentti kertoi huhtikuussa saaneensa tiedon, jonka mukaan järjestöt olivat jo tavanneet neuvotellakseen yhdistymisestä.

"On vain ajan kysymys ennen kuin al-Baghdad löytyy"

Maaliskuussa Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson sanoi ”lähes kaikkien” al-Baghdadin varamiesten kuolleen Syyriassa ja Irakissa.

2:34

– On vain ajan kysymys ennen kuin al-Baghdad kohtaa saman kohtalon.

Myös Mühlberg arvelee näin, mutta hän huomauttaa, että myös Osama Bin Ladenin etsinnöissä syyskuun 11. terrori-iskun jälkeen kesti useita vuosia.

– Al-Bahgdad voidaan löytää parissa kuukaudessa tai se voi kestää vuosia. Länsimaiden joukkojen läsnäolo Irakissa ja Syyriassa on kuitenkin merkittävää, joten hänet löydetään todennäköisesti nopeammin kuin Osama Bin Laden.

Al-Baghdadin kuolemasta on liikkunut aiemminkin huhuja, mutta niitä ei ole saatu vahvistettua. 

Isisin vastustajat aloittivat kesäkuun alussa hyökkäyksen Raqqaan

 

1:47


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.