Mainos

Terrorismintutkija: Al-Baghdadin kuolema ei merkitse Isisin loppua, kostoiskut lännessä mahdollisia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tänään vahvistanut tiedon Isis -johtaja Abu al-Baghdadin kuolemasta. Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkijaesiupseeri Antti Paronen kertoi ennen tiedon vahvistamista STT:lle sen olevan Isisille iso takaisku, mutta se ei kuitenkaan merkitse järjestön loppua.

Amerikkalaismedian mukaan Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin uskotaan kuolleen eilen Yhdysvaltojen iskussa Syyriassa. Trump on vahvistanut tiedon tänään.

Paronen arvioi, että al-Baghdadin kuolema voi motivoida joitain Isisin jäseniä suunnittelemaan kostoiskuja länsimaissa. Toisaalta Isis on koko ajan käskenyt jäseniään iskemään länsimaita vastaan, Paronen huomauttaa.

Tiedossa kiivas taistelu paikasta Isisin johdossa

Al-Baghdadin merkittävästä asemasta huolimatta Paronen ei usko, että hänen kuolemansa voisi johtaa Isisin hajoamiseen.

–  Al-Baghdadin kuolema merkitsee Isisille merkittävää arvovaltatappiota, jonka myötä se ei ehkä enää näyttäydy niin houkuttelevana esimerkiksi länsimaissa terrori-iskua kaavailevalle nuorelle. Toisaalta al-Baghdadi ei ole ollut erityisen mediaseksikäs persoona muutenkaan. Esimerkiksi bin Ladeniin verrattuna hän ei esiintynyt mediassa paljoa, Paronen huomauttaa.

Parosen mukaan al-Baghdadin seuraajasta käydään todennäköisesti voimakas valtataistelu Isisin sisällä, ja jonkinlaista sirpaloitumista voi olla edessä.

–  Irakissa ja Syyriassa on Isisin verkoston osia, jotka saattavat ryhtyä kamppailemaan vallasta. Lisäksi ihan toinen kysymys on se, mitä Isisin ulkomaansolut tekevät. Jihadistisessa kaanonissa uskollisuudenvala annetaan nimenomaan liikkeen johtajalle, eli tässä tapauksessa henkilökohtaisesti al-Baghdadille.

Paronen arvioi, että jos al-Baghdadin kuolema varmistuu, se voi motivoida joitain Isisin jäseniä suunnittelemaan kostoiskuja länsimaissa. Toisaalta Isis on muutenkin koko ajan käskenyt jäseniään iskemään länsimaita vastaan, hän huomauttaa.

Al-Baghdadin on kerrottu kuolleen jo monesti

48-vuotiaan al-Baghdadin on huhuttu kuolleen useasti aiemminkin. Lähteiden mukaan Yhdysvallat testaakin nyt kiivaasti Isis-johtajaksi uskotun vainajan dna:ta varmistuksen saamiseksi.

Yhdysvallat oli asettanut al-Baghdadista 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Al-Baghdadi syntyi vuonna 1971 Samarrassa Irakissa Bagdadin pohjoispuolella keskiluokkaiseen sunnimuslimiperheeseen. Hänen oikea nimensä on Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.

Al-Baghdadi oli jo nuorena kiivaan uskonnollinen ja hakeutui opiskelemaan islamia ja Koraania yliopistoon. Jatko-opintojen aikana al-Baghdadin setä kehotti häntä liittymään diktaattori Saddam Husseinin aikana kiellettyyn sunnipuolue Muslimiveljeskuntaan. Islamistiliikkeessä al-Baghdadi löysi hengenheimolaisia liikkeen äärilaidoilta äärikonservatiivisesta salafismista.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin keväällä 2003. Joitain kuukausia sen jälkeen al-Baghdadi oli mukana perustamassa sunnalaista kapinallisryhmää, joka teki iskuja amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Helmikuussa 2004 Yhdysvaltojen joukot ottivat al-Baghdadin kiinni Fallujahin kaupungissa ja vangitsivat hänet 10 kuukaudeksi. Vankeudessa hän omistautui uskonnolleen ja ryhtyi muun muassa opettamaan muita vankeja.

Päästyään vapaaksi al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan ja eteni lopulta sen johtoon. Vuonna 2013 hän ilmoitti nykyisen Isisin perustamisesta ja vuonna 2014 julisti äärijärjestön "kalifaatin" osiin Syyriaa ja Irakia.Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja