Mainos

Trump vahvisti rehennellen äärijärjestö Isisin johtajan kuoleman: "Brutaali tappaja kuoli kuin pelkuri ja koira"

8:54
Donald Trump piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa hän vahvisti Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin kuoleman.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vahvistanut terroristijärjestö Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin kuolleen Yhdysvaltain sotilasoperaatiossa eilen Pohjois-Syyrian Idlibissä.

Trumpin mukaan Isis-johtaja tappoi itsensä räjähdevyöllä, kun Yhdysvaltojen joukot hyökkäsivät hänen piilopaikkaansa. Trumpin mukaan iskussa kuoli myös monia al-Baghdadin seuraajia.

Trumpin mukaan kukaan Yhdysvaltain sotilaista ei vahingoittunut operaatiossa. Trumpin mukaan Baghdadilta takavarikoitiin paljon materiaalia, joka voi antaa lisätietoa äärijärjestö Isisin tulevaisuuden suunnitelmista.

Trump kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa. Amerikkalaismedia kertoi aiemmin, että Yhdysvallat iski eilen Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadia vastaan Idlibissä lähellä Turkin rajaa.

Trump kiitti myös operaation onnistumisesta muun muassa Turkkia ja kurdijoukkoja. Hänen mukaansa operaatio oli erittäin vaarallinen.

–  Tämä on merkittävää maailmalle ja Yhdysvalloille. Brutaali tappaja kuoli kuin pelkuri ja koira. Maailma on nyt turvallisempi paikka, Trump sanoi.

Al-Baghdadin on kerrottu kuolleen jo monesti

48-vuotiaan al-Baghdadin on huhuttu kuolleen useasti aiemminkin.

Yhdysvallat oli asettanut al-Baghdadista 25 miljoonan dollarin löytöpalkkion ja nimennyt hänet maailman etsityimmäksi mieheksi.

Al-Baghdadi syntyi vuonna 1971 Samarrassa Irakissa Bagdadin pohjoispuolella keskiluokkaiseen sunnimuslimiperheeseen. Hänen oikea nimensä oli Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.

Al-Baghdadi oli jo nuorena kiivaan uskonnollinen ja hakeutui opiskelemaan islamia ja Koraania yliopistoon. Jatko-opintojen aikana al-Baghdadin setä kehotti häntä liittymään diktaattori Saddam Husseinin aikana kiellettyyn sunnipuolue Muslimiveljeskuntaan. Islamistiliikkeessä al-Baghdadi löysi hengenheimolaisia liikkeen äärilaidoilta äärikonservatiivisesta salafismista.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin keväällä 2003. Joitain kuukausia sen jälkeen al-Baghdadi oli mukana perustamassa sunnalaista kapinallisryhmää, joka teki iskuja amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Helmikuussa 2004 Yhdysvaltojen joukot ottivat al-Baghdadin kiinni Fallujahin kaupungissa ja vangitsivat hänet 10 kuukaudeksi. Vankeudessa hän omistautui uskonnolleen ja ryhtyi muun muassa opettamaan muita vankeja.

Päästyään vapaaksi al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan ja eteni lopulta sen johtoon. Vuonna 2013 hän ilmoitti nykyisen Isisin perustamisesta ja vuonna 2014 julisti äärijärjestön "kalifaatin" osiin Syyriaa ja Irakia. Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja