Isisin uuden johtajan henkilöllisyys paljastui - "professori" on johtanut vähemmistön orjuutusta ja organisoinut terrori-iskuja

9:30
Näin julmasti terroristijärjestö kohtelee lapsivankejaan.

Tiedustelupalveluiden selvittämän nimen takaa paljastuu sharia-lakia lukenut Isis-veteraani, joka tutustui terroristijärjestön edelliseen johtajaan vankileirillä.

Terroristijärjestö Isisin tuoreeksi johtajaksi on paljastunut Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi. Hän on yksi järjestön perustajajäsenistä.

Tätä ennen Isisin uusi johtaja tunnettiin nimellä Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurayshi. Tämä on kuitenkin al-Salbin ”sotanimi”. Paljastuksen takana on brittilehti The Guardian, joka nojaa tiedoissaan tiedustelulähteisiin.

Isisin pitkäaikainen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kuoli Yhdysvaltain erikoisjoukkojen tekemässä iskussa lokakuussa. Isis ei viivytellyt uuden johtajan etsinnässä, vaan al-Salbi nimettiin terroristijärjestön ylimmäksi päätöksentekijäksi vain tunteja sen jälkeen, kun al-Baghdadi oli kuollut.

Vakoojat paljastivat henkilöllisyyden

Sekä länsimaalaiset että Lähi-idän valtioiden vakoojat ovat keränneet ahkerasti tietoja al-Salbista, joka ”sotanimensä” turvin oli tiedustelupalveluille suuri mysteeri. Al-Salbi on käyttänyt itsestään myös nimiä Haji Abdullah ja Abdullah Qardash.

Monien muiden Isisin johtohenkilöiden tapaan al-Salbi oli Irakin miehittäneen Yhdysvaltain vankina vuonna 2004. Vangittuna ollessaan al-Salbi tutustui myös edeltäjäänsä al-Baghdadiin.

Orjuuden arkkitehti

Tiedustelulähteet kuvailevat al-Salbia kokemustensa kovettamaksi veteraaniksi, jonka lojaaliutta Isisille ei kiistä kukaan.

Al-Salbin tunnetuimpiin tekoihin lukeutuu Irakissa asuvien jesidien orjuutus, jonka oli määrä johtaa kansanmurhaan. Hän on myös organisoinut Isisin terrori-iskuja ympäri maailman.

Mosulin yliopistossa sharia-lakia opiskelleella al-Salbilla arvellaan olevan yksi poika. Opintojensa vuoksi al-Salbia kutsutaan Isisin sisällä nimellä ”professori”. Hän syntyi Mosulin lähettyvillä Telafarin kaupungissa turkmeeniperheeseen. Näin ollen al-Salbi on yksi harvoista Isisin johtohenkilöistä, joka ei ole arabi.

Isisin ideologit käyvät vähiin

Valtaosa Isisin johtajista on kuollut sitten järjestön suuruuden päivien, jolloin se hallitsi merkittäviä osia Irakista, Libanonista ja Syyriasta. Al-Salbin onkin yksi harvoista Isisin elossa olevista ideologeista, jotka määrittävät sen poliittisen, uskonnollisen ja toiminnallisen suunnan.

Tiedustelulähteiden mukaan al-Salbi oli todennäköinen al-Baghdadin seuraaja, mutta nimitystä ei aiemmin oltu pystytty vahvistamaan.

Al-salbista on luvattu viiden miljoonan dollarin palkkio

Jo ennen Isisin entisen johtajan al-Baghdadin kuolemaa Yhdysvallat lupasi viisi miljoonaa dollaria sille taholle, joka antaa al-Salbin kuolemaan tai kiinniottoon johtavat tiedot.

Al Salbin olinpaikasta ei ole varmaa tietoa, mutta hänen arvellaan johtavan Isisiä synnyinseuduiltaan eli Mosulin kaupungin lähialueilta. Isisin niin sanotun kalifaatin romahdettua merkittävä osa jäljellä olevista Isis-taistelijoista on siirtynyt Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin lähiympäristöön.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja